A világ „legizlandibb” jelenete: haláli nyugalommal röplabdáznak a kitörő vulkán tövében

Villámgyorsan terjedt el az interneten a kitörő vulkán mellett röplabdázó emberekről készült videó, amit gyorsan el is neveztek a „legizlandibb" jelenetnek. Nem csoda, hiszen a szigeten 140 vulkán van a kráterek száma pedig meghaladja az ezret.

Ha máig abban a hitben éltél, hogy egy kitörő vulkán a világ egyik legveszélyesebb dolga, olyasmi, amitől jobb, ha távol tartod magad, bár nem tévedsz, vannak olyanok, akik nem osztják ezt az elképzelést.

A Twitteren megosztott videó a Fagradalsfjall vulkánt örökíti meg, ahogy az oldalán épp megállíthatatlanul ömlik le a láva, a hegy belsejéből egyenesen az alatta elterülő, már kihűlt és megszilárdult vulkanikus kőzetekkel teli gödörbe.

A mellettük elterülő hihetetlen és ijesztő látvány ellenére láthatjuk, hogy egy csoport körben áll és úgy passzolgatják a röplabdát, mintha csak egy virágos mezőn lennének. Csak a játékra figyelnek, ügyet sem vetnek a mellettük elterülő tüzes, fröcsögő veszedelemre.

Nem csoda, hogy helyieket nem tartja fel, ha ilyesmit látnak, Izlandon ugyanis nagyjából 140 vulkán van – mivel egy geológiailag fiatal földrészről beszélünk, nagyon aktívak is.  

Bár a videóban labdázgató fiataloknak semmi baja nem esett, voltak a történelem folyamán olyan vulkánkitörések, amik komoly károkat okoztak a szigeten élőknek.

Egy 1783-as kitörés például megölte a sziget lakosságának csaknem negyedét és éhínséget is okozott.  

Egy közelmúltban történt kitörésre pedig még a fiatalabbak is emlékezhetnek, 2010-ben ugyanis kitört a kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán, ami miatt 600 izlandinak kellett az otthonából elmenekülni, a füstfelhő pedig egész Európát beterítette megbénítva a légiközlekedést.

A Reykjanes félszigeten (ahol a videóban szereplő vulkán is található) az utóbbi egy évben élénkült meg a vulkanikus aktivitás 800 év nyugalom után, a szakértők szerint most egy akár több évtizedes aktív időszak következhet.