3 dolog, amiről mindenképp tudnod kell, ha fontos a macskád egészsége

A macskák hihetetlen személyiségek, akikből sugárzik, hogy a maguk urai. Mindennek ellenére a mi kedvenceink, és nekünk kell gondoskodnunk róluk, mert vannak veszélyek, amiktől nem tudják megvédeni magukat.

Ezeket a veszélyeket sokszor pont az ember alkotta, amikre nincsen válasza a macskáknak, hiszen az ősi ösztönök nem a mérgező vegyszerek ellen készítették fel őket.

Te eheted, ők nem

A macskák ragadozók, de a házban nem tudnak vadászni, ezért különféle tápokra vannak utalva, amik célzottan az ő igényeiknek felelnek meg. Ezeken kívül nem ajánlott mással etetni a kedvenceidet, mert a következmények akár súlyosak is lehetnek.

A csokoládé, az avokádó, a szőlő és a mazsola, mind mérgező a macskák számára, és akár el is pusztulhatnak tőlük.  

Éppen ezért különösen figyelni kell arra, hogy a macskának ne legyen szabad bejárása oda, ahol ételt tartasz. Illetve oda se, ahol vegyszereket és gyógyszereket, mert ezek még ránk, emberekre is veszélyesek lehetnek, nemhogy egy pár kilós állatra.

Különösen figyelni kell arra, hogy mit ehetnek.Fotó / Shutterstock

Szinte láthatatlan veszély

Nem gondolnád, de a lakásodban lévő por is veszélyes lehet a macskádra, azáltal, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amik károsan hatnak a hormonháztartásra. Ezek a bróm alapú vegyületek a számítástechnikai eszközökből és bútorokból származnak – ezzel csökkentik a gyártók a termékek gyúlékonyságát.

Sok éven át szivároghatnak ki ezek az anyagok, amik a háztartási porhoz vegyülve padlóra kerülnek.  

Emiatt veszélyes a macskákra, mert alacsonyak, belélegzik, beleragad a szőrükbe, és így bekerül a szervezetükbe. A jó hír az, hogy lehet tenni ez ellen, erről itt olvashatsz.

Ne higgy a meséknek!Fotó / Shutterstock

Ne higgy a meséknek

És ne adj cérna vagy fonálgombolyagot a cicádnak játszani, mert könnyen lenyelhetnek belőle egy hosszabb darabot, ami nagyon komoly veszélyt jelent! A szervezetbe bekerülve elzárhatják az állat emésztőrendszerét, vagy meg is fulladhatnak tőle.