Ezek a világ legveszélyesebb vulkánjai, amik milliókkal végezhetnek

A természet legpusztítóbb fegyverei közé tartoznak a vulkánok, amiknek az ereje minden képzeletet felülmúl. Mégis vannak emberek, akik ezeknek a ketyegő bombáknak a tövében élik a mindennapjaikat.

Pedig már ártérbe költözni is bosszúság, és ott "csak" az iszapot hordja be az előszobába a víz, vagy elönti a pincét. Mindez hatalmas kár, de semmiség ahhoz képest, amikor a vulkáni hamu betemet mindent és megindul a lávafolyam. Összeszedtük a világ legveszélyebb vulkánjait.

Nyiragongo, Kongói Demokratikus Köztársaság

Ez az aktív vulkán Afrika szívében található, ahol a helyiek legnagyobb kárára, rendszeresen „megdobban". Több mint kilencmillió ember él a száz kilométeres körzetében, ebből egymillió közvetlenül mellette. Ez azért különösen hajmeresztő, mert a Nyiragongo lávája borzasztóan folyékony, és rendszeresen lecsorog hatalmas pusztítást okozva.

Nyiragongo, Kongói Demokratikus KöztársaságFotó / AFP

A közelmúltban többször is történt ilyen eset több száz ember ember halálát okozva. A 2002-es kitörés olyan súlyos volt, hogy Goma városának egyes részeit a megszilárdult láva köré kellett újra felépíteni.

Merapi, Indonézia

A dél-kelet-ázsiai szigetvilág telis-tele van aktív vulkánokkal, de mind közül a legveszélyesebb a Jáva szigetén található Merapi.

Merapi, IndonéziaFotó / AFP

Ez a tűzhányó egy perc nyugalmat sem hagy a helyieknek, rendszeresen megkeseríti az életüket. Már idén is kitört egyszer, 2020-ban pedig duplázott, ami miatt sokaknak menekülnie kellett. A 2010-es kitörésekor, pedig közel háromszázan meghaltak, és több mint százezer embernek kellett elhagyja az otthonát.

Unzen, Japán

Az ázsiai szigetvilágban régi ismerősök a vulkánok, nincs ez másképp Japánban sem, ahol a kultúra részét képezi az elemek elleni harc, legyen szó tűzhányókról vagy cunamiról.

Unzen, JapánFotó / AFP

Viszont, az Unzen teljes erejével még a felkelő nap országában sem tudnának megbirkózni. Ugyanis ez nem csak egy vulkán, hanem három tűzhányó összenövése, tombolása 1792-ben több mint tizennégyezer ember életét követelte.