Az evőeszköz, amit be akartak tiltani - ezek a történelem legfurcsább tényei

A történelem tantárgy megítélése legalább olyan ellentmondásos, mint a mateké: aki szereti, az végtelenül odavan érte, aki pedig nem, az legszívesebben felgyújtaná a tankönyvet (bár tudjuk, hogy az évezredek során még sosem volt jó vége a könyvégetéseknek). Azt azonban kár lenne tagadni, hogy az emberiség történelme igen sok érdekes momentumot is tartalmaz, még ha ezekre az iskolában nem is jut idő.

Te tudtad, melyik baromfit tisztelték szent állatként? Vagy hogy az olimpiai játékok nem csak a sportról szóltak? Ha nem, olvass tovább!

Vérnyulak támadása

Azt gondolhatnánk, hogy a Monty Python ikonikus jelenete teljes egészében a képzelet szüleménye, de egy híres államférfit valóban megtámadtak az ártalmatlan nyuszik. A furcsa élményben nem kisebb személy részesült, mint Bonaparte Napóleon, aki barátai és maga számára szervezett nyúlvadászatra 3 ezer állatot szerzett be.

A furcsa élményben nem kisebb személy részesült, mint Bonaparte Napóleon.Forrás / --

A problémát az jelentette, hogy a ketrecükből egyszerre kizúduló nyulak valamiért rossz irányba indultak el, s ahelyett, hogy menekültek volna, a vadászok felé rohantak feltartózhatatlanul. Minden bizonnyal ez volt a Napóleon által átélt legbizarrabb támadás!

Te szentséges pulyka!

Bár a pulyka manapság az amerikai hálaadás ünnepének jellemző fogásaként ismert, létezett egy kultúra, amelyben még ennél is jelentősebb szereppel bírt. Időszámításunk előtt 300 körül a maják szent állatként tisztelték az említett szárnyast. Háziasították őket, és igen komoly szerepet szántak nekik vallási szertartásaik során. Művészi ábrázolásokon az erőt és a hatalmat szimbolizálták.

Időszámításunk előtt 300 körül a maják szent állatként tisztelték a pulykát.Forrás / Getty Images

Szépművészeti olimpia

Kevesen tudják, de 1912 és 1948 között az olimpiai játékoknak egy művészeti szegmense is volt, ahol irodalmi, építészeti, szobrászati, festészeti és zenei kategóriákban díjazták a művészeket. Az olimpiai témájú pályaművek között az említett időszakban 151 medált osztottak ki. Hajós Alfréd például 1924-ben építészeti ezüstérmet szerzett Párizsban.

Hajós Alfréd például 1924-ben építészeti ezüstérmet szerzett Párizsban.Forrás / --

A szentségtörő evőeszköz

Ma minden háztartás fiókjában ott lapul belőle néhány darab, azonban egykor istenkáromlásnak tartották a használatát. Bizony, nem másról van szó, mint a villáról, amely a XI. században indult hódító útjára Európában.

Forrás / Getty Images

Hogy mi volt vele a probléma? Ellenzői szerint kialakítása nagyon hasonlított egy miniatűr emberi kézre, ezzel pedig szentségtelen módon utánozni próbálja Isten alkotását. Örülünk, hogy ebben a harcban végül a villa nyert, mert elég nehéz lenne nélküle spagettit enni.