Imádja az internet a tökéletesen szimmetrikus mintázatú cicát - fotók

Sárgabarackot és testvérét, Perecet egy Nashville-i család új otthonuk felújítása közben találta meg magukra maradva. Egyikük mintázata egészen különös.

A család éppen felújítást kezdett új házán, amikor ráleltek az apró cicákra, akiket azonnal elvittek egy menhelyre.

Nem teljesen biztos, hogy Sárgabarack miért szimmetrikus. Lehet, hogy egy ritka genetikai jelenség okozza, miszerint élőlény két DNS-sel rendelkezik, tehát a cica tulajdonképpen két embrió összeolvadva. A jelenség neve kimérizmus, ez macskáknál egész gyakori.

Embereknél is előfordul, de a modern orvostudomány mindösszesen párszáz ilyen esetet dokumentált. Az elnevezés az ókori görög mitológiából származik. Azokat a lényeket nevezték így, akik különböző állatok testrészeivel rendelkeztek.

Ha mesterséges megtermékenyítés útján történő fogantatásról van szó, megnő az esély arra, hogy az embriók így olvadjanak össze, de a valószínűség még így sem jelentős. Ugyanilyen véletlen egybeesés útján fordulhat elő az is, hogy valaki hermafroditának születik (azaz fel van ruházva mind a hím, mind a női nemi szervekkel és mindkét fajta ivarsejt előállítására képes), vagy több ujja van, esetleg felemás szemei.

Persze az is lehet, hogy egyáltalán semmilyen külső jele nincs a genetikai jelenségnek. Ez történt egy amerikai nővel, Lydia Fairchilddal is, akiről egy DNS-teszt eredményeként derült ki, hogy genetikailag nem is az anyja saját gyerekeinek. Csalással és béranyaság illegális igénybevételével vádolták, mielőtt újabb tesztelések után kiderült, hogy a nő kétféle DNS-sel rendelkezik, és gyermekeivel csak az egyiken osztozik.

A növények körében azonban sokkal gyakrabban előfordul ilyesmi, mint gondolnánk, és csodálatos, érdekes mintázatokat eredményez. Állatoknál legtöbbször olyan csodákra képes, mintha az állatot középen kettévágták volna. Venus, a macska például különösen nagy hírnévre tett szert, még saját Facebook-oldala is van. Arca egyik oldala ugyanis sima fekete, zöld szemmel; a másik pedig vörös-cirmos, kék szemmel.