Meg fogsz lepődni! Fogadjunk, hogy erre a 4 dologra te is rosszul emlékszel

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy bizonyos eseményekre rosszul emlékeztél, vagy egész egyszerűen elfelejtetted, hogy megtörténtek. Amikor viszont emberek milliói emlékeznek egyformán rosszul ugyanarra a dologra, az már több kérdést is felvet. Ez a Mandela-effektus.

A Mandela-effektus egészen hétköznapi dolog, aminek következtében emberek milliói idéznek fel konkrét történéseket egyformán tévesen. A kollektív feledékenység számos formában megmutatkozott már, ezekből gyűjtöttünk most össze négyet.

Nelson Mandela halála

Rengetegen emlékeztek arra, hogy Nelson Mandela a '80-as években a börtönben halt meg.Forrás / Getty Images

A különös jelenség elnevezése nem máshoz, mint a volt Dél-afrikai elnökhöz köthető. Nelson Mandela 1964-ben börtönbe került, és rengetegen emlékeztek arra, hogy a '80-as években ott is halt meg. Valójában viszont a '90-es években szabadon engedték és végül 2013-ban, 95 éves korában hunyt el.

Darth Vader híres mondata

Még a legnagyobb rajongókat is sokkolta a tény, miszerint a filmben soha nem hangzott el, hogy "Luke, én vagyok az apád!".Forrás / Lucasfilm

Azt gondolnád, hogy a Csillagok háborúja egyik legikonikusabb jelenetére mindenki tökéletesen emlékszik, de ez nem így van. Még a legnagyobb rajongókat is sokkolta a tény, miszerint a filmben soha nem hangzott el, hogy "Luke, én vagyok az apád!". Darth Vader híres mondata valójában így hangzik:

"Nem, én vagyok az apád!"

Pikachu kinézete

Sokan úgy idézik fel Pikachut, hogy van egy fekete sáv a farka legvégén.Forrás / HBO

A legnépszerűbb Pokémont valószínűleg neked sem kell bemutatnunk, kinézetére viszont 10-ből 9 ember rosszul emlékszik. Sokan úgy idézik fel Pikachut, hogy van egy fekete sáv a farka legvégén, az a bizonyos sáv viszont a farka tövénél van, ráadásul barna színű.

A Monopoly figura monoklija

Az ikonikus figura valójában sosem viselt monoklit!Forrás / Monopoly

Sokak által kedvelt (vagy épp gyűlölt) társasjáték a Monopoly, arra pedig bizonyára te is emlékszel, hogy a dobozán látható egy cilinderes, monoklis férfi sétapálcával a kezében. Vagy mégsem? Az ikonikus figura valójában sosem viselt monoklit, sokan mégis meg mernének esküdni, hogy azzal együtt szerepel a Monopoly dobozain.

Sokan úgy vélik, hogy a Mandela-effektus lehet a bizonyíték a párhuzamos univerzumok létezésére. Bár erre egyelőre nincs tudományos magyarázat, mindenképpen kijelenthetjük, hogy rendkívül érdekes jelenségről van szó.

Somogyi Petra