Öt sorozat a ’90-es évekből, amit meg KELL nézned

A mára már gigászi méreteket öltött sorozatgyártás a kilencvenes években még gyerekcipőben járt, mégis igazi nagy kedvencek készültek ekkoriban. Annyira, hogy annyiszor néztük meg őket, ahányszor csak leadták, és rajongásunk irántuk a mai napig tart.

Nehéz megfogalmazni, miért szeretjük ezeket a sorozatokat annyira. Persze van benne egy jó adag nosztalgia is, de az is biztos, hogy ezek a többségében egyszerű és vidám sorozatok kikapcsolnak. Nincsenek bennük nagy technikai bravúrok, sok a hétköznapi életről, egy őrült családról vagy baráti társaságról szól. Röviden: nem túlgondoltak, pihentetnek.

Kaliforniába jöttem

Ki ne szeretné Will Smith-t? Ebben a sorozatban a bajba keveredő kamaszt játssza, akit elküldenek otthonról, hogy a kaliforniai Bel-Airbe költözzön nagybátyjáékhoz, akik teljesen más életstílust képviselnek, mint amihez Will hozzá van szokva.

Kaliforniába jöttemFotó / AFP

Ebből persze rengeteg vicces helyzet adódik. A sorozat hat évada alatt számos vendégszereplő híresség is feltűnik, mint Donald Trump, Hugh Hefner vagy Gábor Zsazsa.

Twin Peaks

Ez a sorozat pont nem a vidám, megnyugtató darabok közé tartozik, mégis biztos, hogy említésre érdemes. Bár csak két évadot élt meg, utána leálltak vele, teljes kultusz alakult körülötte – annyira, hogy 30 év elteltével újra elővették, és újra forgattak az eredeti szereplőkkel.

Twin PeaksFotó / AFP

Ha nem áll tőled távol a dráma, horror és a gyilkossági nyomozás témája, érdemes megnézned, hogy miért is van ekkora felhajtás körülötte.

Jóbarátok

Az évtized – és egyesek szerint minden idők – legnagyobb sorozatát nem lehet lehagyni erről a listáról. A hat jóbarát fiatal felnőttkorát végigkövető sorozat mára már minden szempontból ikonikus.

JóbarátokFotó / HBO

Nemcsak a színészekért rajongunk, hanem az egyes epizódokat is szinte kívülről tudjuk, Rachel és Monica fantasztikus stílusából inspirálódunk. A rajongók most a HBO által bejelentett folytatásra melegítenek.

Sabrina, a tiniboszorkány

Sabrináról 16. születésnapján derül ki, hogy boszorkány, akárcsak nagynénjei Hilda és Zelda. Innentől követhetjük Sabrina sorsát a kamaszkor rögös útján. Az egésznek talán az a legnagyobb vonzereje, hogy egyszerre ötvözi a fantasy világát a realitással.

Sabrina, a tiniboszorkányFotó / HBO

Nem feledkezhetünk meg a sorozat másik főszereplőjéről, Salemről, a beszélő macskáról, aki humoros kommentárjaival igazán színessé teszi a műsort.

Dawson és a haverok

A kitalált kisvárosban játszódó sorozat négy barát köré épül, az ő sorsukat követi gimis koruktól az egyetemre. Dawson egy álmodozó srác, aki vígan éli kisvárosi életét két barátjával, amíg a városba nem érkezik a rossz magaviselete miatt nagymamájához küldött Jennifer.

Dawson és a haverokFotó / AFP

Bár a középpontban Dawson áll, a többiek kapcsolatai és karakterei is összetettek, így tényleg szórakoztató sorozatot kapunk.