5 hihetetlen tény a madarakról, amiktől tuti padlót fogsz

Kevés élőlény van, ami annyira lenyűgözi az embert, mint a madár, hiszen a repülés képességét mindig irigyelte tőle, de ennél sokkal többre képesek ezek a tollas jószágok.

Bárhol élsz, legyen szó egy zalai faluról, vagy a Rákóczi térről, a madarak a környezeted részei. A napi rutinban könnyen átsiklik felettük a figyelmed, de érdemes foglalkozni velük, mert lenyűgöző teremtmények. Éppen ezért itt az ideje, hogy jobban megismerd őket!

Nagyon nagy a szemük

Olyannyira nagy, hogy általánosan a fejük ötven százalékát a szemük teszi ki. Ha ilyen arányai lennének az embernek, akkora szemeink lennének, mint egy-egy jókora mandarin.

Nagyon nagy a szemükFotó / Shutterstock

Soha nem ütköznek össze

A madarak soha nem ütköznek össze, még a legnagyobb rajokban sem, amit egy íratlan szabálynak köszönhetnek. Ha érdekel, hogy pontosan hogyan működik a madaraknak ez a képessége, itt olvashatsz róla.

Az első háziasított madár

A galamb volt az első madár, amit az ember munkára fogott, és az évezredek alatt elképesztő szolgálatot tett fajunknak üzenetküldő képességével. Utóbbit annak köszönheti, hogy olyan jól tájékozódik, hogy akár több mint 1000 kilométerről is hazatalál.

Az első háziasított madárFotó / Shutterstock

Érzik a Föld mágneses mezejét

Ahogy Neo a Mátrixot, úgy a galamb is érzi a Föld mágneses mezejét, amivel – akár egy iránytű – mindig irányba tudja helyezni magát. Ezzel a képességgel nemcsak a galambok, de más vándorló madarak is rendelkeznek, így képesek mindig visszatalálni a fészkeikhez.

Közösségi lényekFotó / Shutterstock

Közösségi lények

A madarak legtöbbje társas lény, sok mindenben emberszerűek. A hattyúk egy életre választanak párt, azonban néha elválnak. Ami viszont még ennél is melepőbb, hogy igazán haragtartó állatok (ez jellemző a varjakra is): képesek évekig dacolni egymással. Sőt, ha egy ember megbántja őket, megjegyzik az arcát, és utána kevésbé barátságosak vele. Emellett már nem is annyira meglepő, hogy képesek gyászolni halott társaikat is, ugye?