Gondoltad volna? Ezek a dolgok felelősek azért, hogy rémálmaid vannak

A rémálmokat valószínűleg neked sem kell bemutatnunk, hiszen minden ember életében felbukkannak – a szerencsésebbek esetében csak ritkán. Azt viszont talán eddig nem tudtad, hogy te is rendkívül nagy hatással vagy az alvásodra és annak minőségére.

Rengeteg dolog van, ami befolyásolja azt, hogy mennyire tudsz nyugodtan és pihentetően aludni. Most eláruljuk, mik a leggyakoribb dolgok, amik felelősek a rémálmokért, ezáltal te is javíthatod az alvásod minőségét a jövőben.

Mindennapi élmények

Természetesen ez alatt nem arra gondolunk, hogy már a puszta létezés is rémálmokat hozhat az életedbe. Viszont ha rendszeresen jelennek meg az álmaidban olyan negatív élmények, mint a vizsgázás vagy egy konkrét probléma, amivel jelenleg küzdesz, feltehetően igencsak stresszesek a mindennapjaid, ami hatással van az alvásodra is.

 

Média

Ha veled is előfordult már, hogy valamilyen balesetről, vagy esetleg gyilkosságról voltak rémálmaid, azért bizony a médiát kell okolnod. Manapság már elkerülhetetlen, hogy szembe találd magad egy-egy ilyen témájú hírrel a tévében, vagy akármelyik közösségi oldalon. Ezek a nehezen emészthető, sokszor felkavaró fotókkal, videókkal rendelkező tartalmak pedig olykor visszaköszönhetnek az álmaidban.

Fotó / Shutterstock

Környezet

Talán nem is gondolnád, de alvásod minőségét még az is befolyásolhatja, hogy milyen a hőmérséklet a szobában, amiben alszol. Meg kell találnod az arany középutat, hiszen nem tesz jót, ha három réteg takaró alá bújva fagyoskodsz, ahogy az sem, ha olyan meleg van a szobádban, mintha egy szaunában izzadnál.

Az ideális hőmérséklet megválasztása mellett mindenképpen meg kell említenünk a megfelelő keménységű matrac fontosságát is. Ez a két tényező nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire pihentető az alvásod, ezáltal mennyi (rém)álomra emlékszel majd, amikor felébredsz.

Táplálkozás

Nagyban befolyásolja az alvásod minőségét, ezzel együtt pedig az álmaidat is, hogy miket eszel lefekvés előtt. Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen élelmiszereket érdemes mindenképpen elkerülni, az ORIGO cikkében bővebben is olvashatsz erről.

Ha a rémálmok elkerülése mellett kíváncsi vagy a pihentető alvás titkára is, ebben a cikkben mindent elárulunk róla!