Tiltott helyek a világon, amiket sajnos sosem fogsz látni

Ha neked is szerepel a bakancslistádon olyan pont, hogy egy világkörüli út során meglátogasd a lehető legkülönlegesebb helyeket a Földön, akkor sajnos el kell, hogy szomorítsunk. Vannak ugyanis olyan területek a világon, ahová az átlagember sosem teheti be a lábát.

Manapság szerencsére különféle közlekedési eszközök segítségével gyorsan és könnyedén juthatunk el egy másik országba, vagy akár egy másik kontinensre. Pláne, ha nincs világjárvány. Léteznek viszont olyan helyek, amiket bármennyire is szeretnél, sosem fogsz látni. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

51-es körzet, Nevada, Amerikai Egyesült Államok

Erről a helyről valószínűleg te is rengeteget hallottál már, mégsem tudsz róla semmi konkrétat, hiszen a mai napig nem egyértelmű senki számára, hogy pontosan milyen tevékenységet végez ott az amerikai légierő.

Mai napig nem egyértelmű, hogy pontosan milyen tevékenységet végez itt az amerikai légierőFotó / Getty Images

Egyes feltételezések szerint űrlényeken kísérleteznek, mások úgy vélik, kémrepülőgépeket tesztelnek. Az igazságot viszont sosem fogjuk megtudni, hiszen az 1954-ben létrehozott bázisra csak nagyon keveseknek van bejárásuk.

Egyes feltételezések szerint űrlényeken kísérleteznekFotó / Getty Images

Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Spitzbergák

Ez a különleges létesítmény a norvégiai Spitzbergákon található, ami már önmagában is megnehezíti az odajutást. A magbunkerbe azonban csak külön engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be.

A magbunkerbe csak külön engedéllyel rendelkező személyek léphetnek beFotó / AFP

Az építmény célja, hogy a világ élelmiszernövényeinek magjait őrizze majd, amik egy esetleges katasztrófa (például egy atomháború, vagy földrengés) esetén a földi élet újraindításának elengedhetetlen kellékei lennének.

Vatikáni Apostoli Levéltár, Vatikán

A listán szereplő helyszínek közül talán a Vatikáni Apostoli Levéltár számít a legkevésbé elérhetetlennek, mégsem léphet be ide akárki. Ebben az intézményben a történelmileg lényeges, vagy súlyos esetek dokumentumait tárolják.

A Vatikáni Apostoli Levéltárában a történelmileg lényeges, vagy súlyos esetek dokumentumait tárolják.Fotó / AFP

A levéltár polcrendszere becslések szerint 85 kilométer hosszúságú lehet, és megtalálhatóak rajta különféle állami papírok, levelezések, és egyéb iratok. Bár egy átlagember nem sétálhat be ide úgy, mintha egy múzeumot látogatna meg, kutatók számára nyitott a lehetőség, hogy az itt tárolt dokumentumokat tanulmányozzák.

A levéltár polcrendszere becslések szerint 85 kilométer hosszúságú lehet