Étkezési szokások a nagyvilágból, amik simán kiborítanak

Különböző kultúrájú embereknek más-más étkezési szokásaik vannak, amikkel találkozva lehet, te is meglepődnél. Összegyűjtöttünk pár érdekességet, amiket érdemes tudni, ha egyszer újra elkezdesz utazgatni.

Nem szerencsés megsérteni egy külföldi ország íratlan szabályait még akkor sem, ha fogalmad sem volt róla, hogy azok léteznek. Ahogy a törvény nem ismerete sem mentesít a felelősség alól, úgy egy szokás figyelmen kívül hagyása is következményekkel járhat, bár természetesen nem olyan drasztikusokkal, mint amikor törvényt sértesz.

Az olaszok, és a pizza

Ha biztosra akarsz menni egy olasz vendéglőben, ne kérj hawaii pizzát, mert az nem számít olasznak.Forrás / 123RF

Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy megsérts egy olaszt? Kérj ketchupot a pizzára. Ha ezt megteszed, ne lepődj meg, ha az étterem összes dolgozója kelletlenül fog kiszolgálni, előfordulhat, hogy a hagyománytisztelő szakácsot annyira megsérted, hogy inkább hazamegy.

Ha pedig biztosra akarsz menni egy olasz vendéglőben, ne kérj hawaii pizzát, mert az nem számít olasznak. Nekik talán még pizzának sem.

Ha kínai, akkor szójaszósz

Vagy mégsem? Mielőtt meg akarnád locsolni az ázsiai étteremben kért ételt szójaszósszal, érdemes tudnod, hogy nem minden ételhez kell extra szósz. A szakács pontosan tudja, mennyit kell hozzáadnia ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást, több helyen még az asztalra sem teszik ki, mert feleslegesnek tartják.

India, Pakisztán, Afrika, az arab kultúra, és a kézzel evés

A keleti kultúrára jellemző, hogy kézzel fogyasztják az ételt.Forrás / Shutterstock

A keleti kultúrára jellemző, hogy kézzel fogyasztják az ételt. Ez elsőre furcsának tűnhet, akár higiéniai szempontból is. Ezzel szemben azonban Indiában úgy tartják, ez a legjobb módja annak, hogy valaki élvezze az ételt.

Azt fontos tudni, hogy több kultúrában a jobbat tekintik "tiszta" kéznek, ezért ballal nyúlni a tányérhoz nem ildomos.

Ne szürcsöld a levest

Ha Japánba látogatsz, akkor azonban pont az ellenkezőjét tedd! Ez az étkezési szokás az elismerés jele: kifejezi, hogy finomnak találod az ételt. (De kár, hogy nem ott lakunk! :D)

A kenyér és a franciák

Ha nem tudtad elfogyasztani az egészet, ne a tányérra, hanem a szalvétára tedd a maradékot!Forrás / Shutterstock

Tudjuk, hogy étkezésnél a kenyeret törni, és nem harapni illik, ám azzal lehet, nem voltál tisztában, hogy mindez Franciaországból ered. Ha pedig nem tudtad elfogyasztani az egészet, ne a tányérra, hanem a szalvétára tedd a maradékot!

Érdekelnek még hasonló szokások? Akkor olvasd el a Bors cikkét is!