Érettségi 2021: Hurrá, vége, no de hogyan ünnepelj?

A szóbelik elmaradása miatt sokan már május közepére túljutnak az érettségin. A kimerítő időszakért pedig jár a jutalom: mutatunk néhány tippet, hogyan hagyd magad mögött eddigi életed talán legnagyobb kihívássorozatát.

Aki a főbb tárgyakon túl például német (vagy angol) nyelvből, kémiából, földrajzból, netán biológiából érettségizett pluszban, arra minden korábbinál derűsebben süthet a nap május harmadik hétvégéjén. Hiszen mint tudjuk, néhány tárgyat (például a testnevelés) vagy egy gyengébb, 12 és 25 százalék közötti eredményt leszámítva elmaradnak a szóbelik, amellyel többek között időt is nyertél. Az írásbelik végeztével tehát elmondhatod magadról: végeztél, befejezted a középiskolát.

Ha nagy stresszként és feszültségként élted meg, akkor biztosan óriási megkönnyebbülés lesz úrrá rajtad. A Sulilife-nak no meg a megoldókulcsoknak köszönhetően nagyjából tudhatod, milyen eredménnyel zártál, ám akár szuperül sikerült, akár lehet hiányérzeted, tutira megérdemelsz egy kis kikapcsolódást, egy kis lazulást.

Mutatunk néhány ötletet, mivel jutalmazhatod meg magad!

Forrás: 123rf

1. Alvás

Az átlagos 18-19 éves fiatal szembenevetne ezért az ötletért, de nem az, aki az elmúlt hetekben éjt nappallá téve jegyzetelt és tanult. Tégy magadnak egy szívességet, és add meg a szervezetednek, ami jár, a bioritmusod érdekében aludj eleget, és ne csak egy-két éjszaka, hanem huzamosan.

2. Mozgás

Bár a sportolás már egy húzósabb vizsgaidőszakban vagy érettségire tanulás közben is hasznos, a terhek lerázása után végképp felszabadító erejű lehet. Figyeld meg, talán még sosem suhantál ilyen könnyedén a futócipődben, vagy rúgtad/dobtad a labdát ennyire önfeledten.

Forrás: 123rf

3. Találkozz az ismerősökkel

A koronavírus-járvány miatt persze csak óvatosan és felelősségteljesen, a szabályok betartásával, de fuss össze a barátaiddal. Egy kevésbé zsúfolt, szabadtéri helyen csevegjetek, szórakozzatok jót végre annak a terhe nélkül, hogy melyik témakört kell még átismételni (vagy megtanulni...) az érettségiig.

4. Koccints a befejezésre

Véletlenül sem buzdítanánk arra, hogy komolyabban alkoholizálj, hiszen arról már írtunk, mennyire súlyos következményei lehetnek a túlzásba vitt tinédzserkori iszogatásnak, ám ha elmúltál 18, akár koccinthatsz is valami „lájtosabb" nedűvel. Végtére is, egyszer érettségizik az ember!

5. Írj magadnak egy levelet

Öt-tíz év múlva talán már megmosolygod a mostani önmagadat, aki görcsbe rándult gyomorral készült az érettségire, hiszen később érnek még nagyobb kihívások, ráadásul talán már arra sem emlékszel majd, hogy miből írtad a töriesszét. Írj egy levelet önmagadnak, akár papírra, akár egy doksiba, a felhőben tárolva, hogy amikor már megfakulnak az emlékek, eszedbe jussanak a részletek, no meg az, hogy milyen édes is volt az érettségi utáni felszabadultság.

6. Engedd el magad

Ne valami őrültségre gondolj, amivel a frászt hozod a szeretteidre, egyszerűen csak engedd el magad. Az elmúlt időszakban akarva-akaratlanul kötöttségek között éltél, témakörök, feladatsorok, próbavizsgák alkották az univerzumodat – most próbálj meg ésszerű keretek között ellazulni. Nem ébresztőórára kelni, magolás helyett filmet, sorozatot nézve éjszakázni, mértékkel, ám többet kalandozni a közösségi oldalakon és dumálgatni a barátokkal, szóval egyszerűen csak lazán, időrendi korlátok nélkül tölteni a napjaidat.