Csótányok és kenguruk földje: megdöbbentő tények, amiket nem tudtál Ausztráliáról

Habár Ausztrália hatalmas, és mindenki fel tud sorolni néhány ikonikusan ausztrál dolgot (vagy mondhatnánk inkább, hogy állatot), igazán sokat jellemzően nem tudunk a messzi országról. Ezekről az érdekességekről viszont érdemes tudomást szerezni, nemcsak a tájékozottság jegyében, hanem mert elképesztőek!

Perzselő meleg, homokos tengerpartok, horrorállatok, koalák és ha még nem mondtuk volna, horrorállatok... Ennyi lenne Ausztrália? Bár ezek határozottan részei a képnek, ami mindenki lelki szemei előtt lebeg, ha meghallja az ország nevét, ennél azonban sokkal többről van szó: Ausztrália sokkal sokszínűbb, mint azt valaha gondoltad volna!

Elhoztunk néhány dolgot, amiről biztosan nem hallottál!

Kenguruk országa

Ausztráliában a kenguru-populáció nagyobb, mint az emberek száma, olyannyira, hogy 2020-ban a becslések szerint körülbelül 50 millió kenguru hazája volt az ország, míg a népesség nagyjából 25 millióra rúg.

Ausztráliában a kenguru-populáció nagyobb, mint az emberek számaFotó / Pinterest

Az állatok száma az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett: 2010-ben még csak 27 millió erszényes tengette mindennapjait Ausztráliában. A rohamos növekedés miatt a szakértők több kenguru fogyasztására buzdítják a népességet, mert a túlszaporodásuk hosszútávon fenntarthatatlan, fogyasztásuk viszont teljesen mindennapi az óriási országban. Magyar fejjel azért elég bizarr az elképzelés.

A rohamos növekedés miatt a szakértők több kenguru fogyasztására buzdítják a népességetFotó / AFP

Tengerpart, míg a szem ellát

Ausztrália bővelkedik tengerpartokban, ezzel azonban nem mondtunk újat, de a mennyiségük mégis elképesztő: ha Ausztráliában minden nap egy új tengerpartot látogatnál meg, akkor is több, mint 27 évbe telne, hogy mindet bejárd.

Ausztrália bővelkedik tengerpartokbanFotó / AFP

A legbizarrabb

A következőhöz nincs hozzáfűznivalónk: az ausztrál városban, Brisbane-ben évente rendeznek úgynevezett csótány-versenyeket, amikor népes közönség előtt csótányokat vetnek alá különböző versenyszámoknak.

A szavazat joga

Ausztrália Új-Zéland után a világon másodikként, 1902-ben adott szavazati jogot a nőknek.

Fotó / Getty Images

Hazai, döntetlen, vendég?

Ausztráliában a felnőtt lakosság több mint 80 százaléka szokott szerencsejátékokat játszani, ami kifejezetten magasnak számít. Emellett a világ játékautomatáinak 20 százaléka Ausztráliában boldogítja a szerencsejáték kedvelőit.

Ausztráliosz

Az Ausztráliában élő görög lakosság igencsak magas: 2016-ban közel 400 ezer főre rúgott a görög származású lakók száma (ez a teljes népesség 1,6 szézaléka, tehát minden 62. ember görög származású), akik közül sokan a görög polgárháború után menekültek a napsütötte országba egy szebb jövő reményében.

Az Ausztráliában élő görög lakosság igencsak magasFotó / AFP