Csipkerózsikák márpedig léteznek: a legérdekesebb alvási rendellenességek

Az alvás kétségkívül fontos részét képezi az életünknek, hiszen egy átlagember összesen körülbelül 26 évet tölt az álomvilágban. Nem mindegy azonban, hogy ez a rengeteg idő milyen minőségben telik, ahogy az sem, hogy hatással van-e rá valamilyen betegség.

A világon számos ember szenved valamilyen állandó, vagy átmeneti alvási rendellenességben, amelyek egy részére még a mai napig nincs tudományos magyarázat.

Ezek közül hoztunk most el hármat.  

Alvási bénulás

Az alvási paralízisként közismertté vált jelenség nem tipikus rendellenesség, ez pedig azt jelenti, hogy egészséges embereket is érinthet, méghozzá nem is kis számban. Bár összességében csupán egy-két percig tart, maradandó élményeket tud okozni annak, aki tapasztalja.

A jelenség elalvás előtt, vagy felébredéskor jelentkezhet, a bénulás pedig szó szerint értendő. A paralízist átélő ember a szemén kívül egyetlen izmát sem tudja mozgatni, így hiába van tudatában annak, hogy ébren van, a mozdulatlanság igen intenzív félelemérzetet válthat ki.

Az alvási bénulás egészséges embereket is érinthet, méghozzá nem is kis számban.Fotó / 123rf

Kleine-Levin szindróma

Vannak, akik számára Auróra hercegnő története nem csupán mese, hanem valóság. Bár világszerte körülbelül csak ezer ember szenved a "Csipkerózsika" szindrómaként is ismertté vált betegségben, azt kijelenthetjük, hogy nincs könnyű dolguk.

Az érintettekre a legváratlanabb helyzetekben törhet rá az aluszékonyság, és előfordul, hogy napokig, hetekig, de akár hónapokig nem ébrednek fel. Amikor pedig magukhoz térnek, számukra úgy tűnik, mintha csak egy éjszaka telt volna el. Szóval vigyázz, mit kívánsz, ha legközelebb egy húzós vizsgaidőszak után elhagyja a szádat az a mondat, hogy: "Bárcsak most egy hétig aludhatnék!".

Alvajárás

A listán szereplő jelenségek közül valószínűleg számodra is az alvajárás lehet a leginkább ismerős. Akár találkoztál már ilyen esettel, akár nem, merülhetnek fel benned kérdések ezzel kapcsolatban. Ha kíváncsi vagy például arra, hogy mit lehet tenni egy alvajáróval, a Life cikkében többek között erre is megtalálod a választ!