Nem fogod elhinni, milyen állat csatlakozott az ukrajnai rendőrképzéshez

Bármilyen fejlett is a technika a XXI. században, a hatóságoknak azért még mindig szüksége van állatok "bevetésére" is. A drogkereső és nyomkövető rendőrkutyákat mindenki ismeri és szereti, és hasonlóképpen viszonyulunk a New York-i rendőrlovakhoz is. Olykor azonban szokatlanabb állatfajok is részt vesznek a munkában.

Dnyipropetrovszkban egészen különleges "kisegítő" csatlakozott a rendészeti képzésben részt vevő hallgatók tevékenységeihez. A dokumentációk szerint az új rendőrállat mind terepen, mind pedig a digitális háttérmunkában közreműködött – ráadásul igen feltűnő hatékonysággal.

De beszéljen helyettünk az eseményről készült videó:

Persze, a kedves nyuszi csak ideiglenesen csatlakozott a rendőrség munkájához: az ortodox húsvét (május 2–3.) alkalmából készítettek vele egy kedves fotósorozatot és videót a hallgatók. Pedig bizonyára ők sem bánnák, ha a képzés idején végig velük tarthatna Topotun, akinek bármilyen bűnünket bevallanánk, annyira cuki.

Nem Topotun az egyetlen nyuszi, aki valaha a rendőrség alkalmazásában állt: 2017-ben egy kaliforniai rendőrőrsön is bevetettek egy nyulat – igaz, pusztán terápiás célzattal.

Igazi négylábú hősök

Magyarországon is alkalmaz a rendőrség állatokat: lovakkal és kutyákkal is találkozhatunk a kötelékükben. Utóbbiak szinte mindenre bevethetők – akár tömegoszlatásról, akár eltűnt személyek kereséséről, akár drogbizniszről van szó, mindig lehet rájuk számítani. A négylábú hősöket hosszú hónapokon keresztül képzik ki, és általában életük végéig amellett a rendőr mellett maradnak, akivel a bevetéseken is szolgáltak. Az ORIGO 2020-ban forgatott Dunakeszin, ahol a kutyusokat képzik.