A legkegyetlenebb és legmorbidabb szokások az állatvilágból, amiktől kiráz a hideg - I. rész

Az általad tapasztalt természet a legbékésebb és legnyugodtabb dolog a világon, főleg az emberi környezethez és történelemhez képest. Viszont, ha jobban beleásod magad, hamar rájössz, hogy kegyetlen és gyomorforgató is tud lenni a vadon.

Most nem arról van szó, hogy egy-egy állat úgy néz ki, mintha a legrosszabb rémálmodból lépett volna ki, hanem arról, hogy milyen hidegvérű eszközökhöz folyamodnak egyes fajok a túlélés érdekében.

Toxoplasma gondii, neked is vigyáznod kell vele

Külön cikket érne meg a Toxoplasma gondii, ugyanis az emberre is veszélyes. Ez a parazita a macskák szervezetében szaporodik, de hogyan jut oda? Nos, szerencsétlen egereken keresztül, amiket nemcsak megfertőz, hanem a viselkedésüket is megváltoztatja úgy, hogy vonzódjanak a macskák szagához. Innentől könnyű kitalálnod, hogy a macskáknak könnyű prédái lesznek.

a Toxoplasma gondii az emberre is veszélyesFotó / Getty Images

A jóllakott házimacskák almából az emberre is átterjedhet ez a parazita veszélyeztetve a gyenge immunrendszerűeket és a magzatokat.

Rabszolgatartó patkányok

Írtunk már elpusztíthatatlan állatokról, és a csupasz vakondpatkányok is közéjük tartoznak. Ezek a kopasz, ráncos és nagyfogú állatok jólszervezett kolóniákban élnek, és elképesztően szívósak. Gyorsan regenerálódnak, jól tűrik a fájdalmat, nem betegszenek meg rákkal és 20 percig is bírják oxigén nélkül.

Viszont ezzel nem elégednek meg. Időről időre megtámadják a szomszédos fajtársaik közösségeit, hogy elraboljanak kölyköket, akiket a saját kolóniáikban kihasználnak. Hogy mi motiválja őket erre a hidegvérű húzásra, arról itt olvashatsz.

Ezek a kopasz, ráncos és nagyfogú állatok jólszervezett kolóniákban élnekFotó / 123RF

A kakukk kegyetlen trükkje

Hazai védett madár, de ha a szárnyas társait kérdeznéd, felőlük kipusztulhatna, ugyanis egy fészekparazita fajról van szó. Ez azt jelenti, hogy a nőstények akár 25 fészekbe is rakhatnak egy-egy tojást, amik rendszerint hamarabb kelnek ki, mint a gazdamadár fiókái. Ezek után a fiatal kakukkok kilökik a tojásokat és a többi fiókát, hogy az átvert anyamadár egyedül nevelje, táplálja őket.

Hazai védett madár, de ha a szárnyas társait kérdeznéd, felőlük kipusztulhatnaFotó / 123RF