Azta! Ezek tényleg léteznek? A világ legkülönlegesebb fafajtái

Ha azt gondolod, semmilyen érdekes tulajdonsággal nem rendelkeznek a fák, adj nekünk pár percet, hogy bebizonyítsuk, tévedsz.

Bizony, léteznek különleges fafajták, amiket menő, ha felismersz, de még menőbb, ha tudsz róluk pár érdekességet. A következő listán hazánkban és külföldön előforduló fákról olvashatsz, amik megérdemlik, hogy megemlítsük őket.

Szokotrai sárkányfa

Szokotra Jemen területéhez tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánon, rengeteg különleges állat és növény otthona. A szokotrai sárkányfa az egyik legkülönlegesebb ezek közül. Koronája tökéletes tölcsért biztosít a ritkán eleredő esőnek, ami által könnyen összegyűjti és eljuttatja az esővizet a gyökereihez. Angolul dragon blood treenek, azaz sárkányvér fának is neveznek, amit az egyedi, vérvörös gyantájával érdemelt ki.

Szokotrai sárkányfaFotó / AFP

Majomkenyérfa

A Közép- illetve Kelet-Afrikában előforduló majomkenyérfa könnyen felismerhető hatalmas törzséről és viszonylag kisméretű koronájáról. Törzse szivacsszerű, kitágul a heves esőzések évszakában. Ezt használják ki az elefántok, ugyanis jellemző rájuk, hogy kitépnek darabokat a fákból annak érdekében, hogy folyadékhoz jussanak.

MajomkenyérfaFotó / Wikipedia

Vörösfenyő

A hazánkban több helyen előforduló faj az egyik legértékesebb fenyők közé tartozik, mivel kiváló minősége miatt több területen felhasználható. Különlegessége, hogy a többi fenyővel ellentétben lombhullató fa, azaz a hideg időszak beállta előtt lehullatja tűleveleit.

VörösfenyőFotó / Wikipedia

Ezüst nyír

Az ezüst nyír gyakran szimbiózisba lép a légyölő galócával, a gomba segít a fának abban, hogy különböző fontos tápanyagokhoz hozzájusson. Cserébe az ezüst nyír elegendő cukrot biztosít a gombáknak. A galócák többször a felszínre törnek, ám vigyázni kell velük, mert mérgezőek, hallucinogén hatásúak.

Ezüst nyírFotó / 123rf

Lucfenyő

A svédországi Dalarna provinciában található Fulu-hegyen sikerült kutatóknak beazonosítaniuk a világ legidősebb fáit, amelyek lekörözték a legidősebbnek vélt Észak-Amerikában élő mamutfenyőket is.

LucfenyőFotó / 123rf

Kiderült, hogy a svéd lucfenyők 9 550 évesek, ezzel ők lettek a Föld legidősebb élő fái. Ezekről a különleges fákról tovább olvashatsz az Origo cikkében.