A ravasz, az agy és a füstölgő puskacső: az állatvilág legjobb vadászai

Hallottál már a kúpcsigákról? Az interneten meghökkentő videofelvételeket találhatsz arról, hogyan vadásznak, ám nem ez az egyetlen olyan faj, amely különleges tehetséggel ejti el áldozatait. Mennyit tudsz az állatvilág furcsa vadászati szokásairól?

Amikor két lehetőség létezik, hogy vagy te falsz fel valamit, vagy téged falnak fel, automatikusan az életben maradást választod, ahogy az állatvilág képviselői is. Utóbbiak ennek érdekében különleges vadászati módszereket fejlesztettek ki, amelyek segítségével sokkal egyszerűbb élelemhez jutniuk.

A kúpcsiga gyorsasága

A szárazföldi csigákról automatikusan a lassúság jut eszünkbe, ám más a helyzet a vízben élő kúpcsigákkal. Hegyes végű, ormányszerű reszelőnyelvükkel meglepő gyorsasággal ejtik el áldozatukat, ezt kutatták a Los Angeles Occidental College Ökológia és Evolúciós Biológia tanszékének munkatársai.

Emanuel Azizi egyetemi docens és csapata ki akarta deríteni, mégis milyen gyorsan vadásznak az említett állatok. Megtudták, hogy a retesz és az izom gömbszerkezetként működik, ez az, aminek elképesztő gyorsaságát köszönheti.

Emellett méregtüskék is találhatóak a reszelőnyelvükön, melyek rendkívül összetett mérget tartalmaznak, ezzel bénítják meg áldozatukat. Ez az emberekre nem halálos, ám komoly fájdalmat okozhat a csiga conotoxin nevű mérge. A kúpcsiga további különleges tulajdonságaiért kattints az Origo oldalára!

Az okos fehér cápa

A fehér cápa a legnagyobb ragadozó a halak között, talán az egyik legismertebb cápafaj. Az ausztrál Flinders University kutatása szerint pedig nemcsak veszélyesek, de okosak is, hisz figyelik a Nap állását vadászat közben.

Reggelente a napkelte irányából, azaz kelet felől közelítik meg prédájukat, délután pedig nyugati irányból. Ennek köszönhetően kevésbé láthatóak, sikeresebben tudnak vadászni.

Karolópókfélék

A pókok világának kaméleonai. A misumenoides formosipes nevű faj nőstény példánya meg tudja változtatni a színét fehérről sárgára, majd vissza annak érdekében, hogy beolvadjon a környezetébe. A hímek erre nem képesek.