Eszedbe se jusson! Ezeket soha ne add enni kedvenceidnek

Bár mindig ott a kísértés, hogy az asztalnál egy-egy falattal kényeztesd négylábú barátod, jobb, ha odafigyelsz, mit adsz neki! Sok olyan hozzávaló van, amire a kutyák és macskák szervezete nincs felkészülve.

Mind ismerjük a filmek általában komikus jeleneteit, amikor a kutya véletlen csokit evett. A valóságban azonban ez nem vicces, épp ellenkezőleg! A nem neki való ételek fogyasztása hosszútávú megbetegedést is eredményezhet, sőt akár sokkal tragikusabb vége is lehet az ártatlanul indult falatozásnak.

KUTYÁK

Hagyma és fokhagyma

Ha elfog a kísértés, hogy a vacsorára készített pörköltből a maradékot a kutyának add, inkább ne tedd! A hagymafélék a vörösvérsejtek megölésével vashiányt okozhatnak náluk. Ha egyszerre sokat esznek belőle, az mérgezést okozhat, aminek a tünetei gyengeség, hányás és légzési problémák.

Szőlő és mazsola

Veseproblémákat okozhatnak, ne add a kutyádnak akkor sem, ha épp ez a kedvence! (Bár ezt nehezen képzeljük el...) Kisebb mennyiségtől is megbetegedhet, aminek jele a folyamatos hányás, kedvetlenség.

Fotó / 123RF

Tejtermékek

Ha egy forró napon megosztanád a fagyidat vele, esetleg a kávézóban neki is kérnél egy kis tejszínhabot, dönts inkább a hideg víz mellett! A tejtermékek hasmenést és más emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, allergiás tüneteket válthatnak ki, mint például viszketés.

MACSKÁK

Tejtermékek

A népszerű tévhittel ellentétben a macskák nem szeretik a tejet. Vagyis szeretik, csak nem tesz jót nekik, mivel a legtöbb macska laktóz intoleráns, ezért a tejtermékek hasfájást, hasmenést és hányást okozhatnak.

Kutyakaja

Ha van kutyád és macskád is, előfordulhat, hogy beleesznek egymás ételébe, amiből még semmi baj nem lehet, ám ha hosszasan egymás táplálékán élnek, az alultápláltsághoz vezet, mivel egyik étel sem tartalmazza a másik állatnak megfelelő tápanyagokat.

Nyers tojás, hús vagy hal

Jó ötletnek tűnhet itt-ott nyers falatokat adni a macskádnak, ám ezeken akár még E. coli vagy szalmonella baktérium is lehet, ami súlyos hasmenést és hányást okozhat a macskáknál, sőt, halálhoz is vezethet. A nyers tojásban levő protein fajta pedig megakadályozza a B-vitamin felszívódását, ami bőrproblémákat eredményez.

Jó ötletnek tűnhet itt-ott nyers falatokat adni a macskádnak, ám ezeken akár még E. coli vagy szalmonella baktérium is lehetFotó / 123RF

Ha tovább tájékozódnál, itt olvashatsz többet a témáról.