A 18-as karikán túl: tényleg annyira élvezetes felnőttnek lenni?

"Jaj, mert a felnőtteknek mindent lehet" – te is sóhajtottál már fel így kiskorodban, ugye? Jellemzően akkor, ha valamit nem kaptál meg, pedig nagyon akartad volna, vagy nem engedtek kipróbálni valamit, mert azt mondták, túl kicsi vagy. De vajon tényleg olyan jó felnőttnek lenni?

Összeszedtünk négy illúziónkat gyerekkorunkból – és hogy mennyire másképp látjuk őket most, felnőtt életünk elején.

A felnőttek mindent tudnak

Megvan az az érzés, hogy kiskorodban úgy gondoltad, a felnőttek mindenre tudják a megoldást, és egyszerűen minden problémára vagy kérdésre van valami ötletük? Az egyik nagy rádöbbenés mindenki életében az, amikor rájössz, hogy valójában a szüleid sem mindentudók – és amikor te tanítod meg nekik, hogyan kell használni a Netflixet, rá kell ébredned arra is, hogy lesznek területek, ahol te vagy a profibb.

A felnőttek mindent megkaphatnak

Ó, igen, emlékszem, mikor keservesen zokogtam a villogó talpú edzőcipő miatt, ami – bár a számokra nem emlékszem pontosan – már 18 évvel ezelőtt is egy szabad szemmel is jól látható összegbe került... Gyerekként azt gondoljuk, felnőttként majd azt veszünk meg magunknak, amit csak szeretnénk. Hát, ez az illúzió általában az első diákmunkás fizetés után elszáll.

A felnőtteknek nincsenek kötelességei

Igen, rettentően paradox, de mivel a felnőtteknek nem kell sem óvodába, sem iskolába járni (hacsak nem pedagógusok, mondjuk), gyerekként azt gondoltam, az ő életük csupa móka és kacagás, azt csinálnak, amit csak akarnak. Oké, eljárnak dolgozni, pfff, nagy kaland, egész nap azt csinálják, amit szeretnek. (Ne is próbáljuk meg összeszámolni, hány gyenge pontja van ennek az elképzelésnek.) Házimunka? Az meg nem is munka, ugyan már, csak főzőcskézés meg ilyenek. Szegény, kicsi, naiv én...

A felnőttek azt és akkor esznek, amit és amikor akarnak

Ezt a jelenlegi tapasztalataim alapján a következőképpen fogalmaznám át úgy, hogy köze legyen a valósághoz: "A felnőttek azt esznek, amit éppen sikerül, és akkor, amikor idejük van rá." Ha ez az utolsó paradicsom a hűtőben éjfélkor – mert a nagy semmittevésben (lásd előző pont) elfelejtettek/nem értek rá bevásárolni –, akkor azt.

A felnőttek azt esznek, amit éppen sikerül, és akkor, amikor idejük van ráFotó / 123RF

A felnőttek olvashatnak egész éjjel

Jó, ez viszonylag egyéni feltételezés lehetett, de könyvmolyként (teljes regényeket tudtam elolvasni egyetlen éjszaka leforgása alatt) számomra nem létezett nagyobb büntetés, mint hogy villanyoltáskor le kellett adnom az aktuális olvasmányomat a szüleim valamelyikénél. Alig vártam, hogy idősebb legyek, és akkor olvassak, amikor csak akarok. Hát, most már azt várom ennyire, hogy esténként fenn tudjak maradni némi olvasás erejéig...

"Alig vártam, hogy idősebb legyek, és akkor olvassak, amikor csak akarok"Fotó / 123RF