Izgalom a spájzban! Ismered a jól ismert ételek, nem hétköznapi történetét?

Chips, húsgolyó, lekvár: mindennapi ételek, amiknek a létezését teljesen természetesnek veszed, pedig nem mindig voltak ilyen elterjedtek. Viszont a történelem során voltak pillanatok, amikor jól álltak a csillagok, és különleges körülmények közt megszülettek ezek az ételek.

Mindig más kellett hozzájuk: apró balesetek, nagyobb félreértések és egy kis bosszúvágy. Ami mindegyik ételben közös, az az, hogy kifejezetten különös módon jöttek a világra, nem egy átlagos vasárnapi sütés-főzés közben.

Csak meg ne rohadjon!

Ez a gondolat járhatott a spanyol hajósok fejében, akiknek a narancsrakományukkal együtt ki kellett kötniük Skóciában egy vihar miatt. Amikor már megtörtént a baj, egy Dundee-ban élő fűszeres famíliának sikerült elpasszolniuk a frissnek nem mondható árut, ami pedig ezután történt, már történelem. Az egész Egyesült Királyság rákattant a narancslekvárra, vagy ahogy ők jobban szeretik mondani a marmeládéra, amihez itt találsz egy bomba receptet.

NarancslekvárFotó / 123rf

Nem is olyan svéd az a húsgolyó

Legalábbis ez derült ki a kék-sárga ország nemzeti ételéről, amit töretlenül nyakal az egész világ egy hasonló színvilágú bútorboltban. Nem máshol, hanem Svédország hivatalos Twitter fiókján jelentették be, hogy a fogást XII. Károly vitte haza Törökországból a tizennyolcadik században.

HúsgolyóFotó / Pinterest

Dühhel teli ropogós

A világ egyik legkedvesebb ropogtatnivalója – akármilyen boldogan mosolyog mindenki a reklámjaiban – nem a jókedélyű társaságok számára született, hanem bosszúból. 1853-ban, amikor egy válogatós vendég sorra visszaküldte a sültkrunyáit, azzal az indokkal, hogy túl petyhüdtek. Ekkor szakadt el a cérna George Crum szakácsnál, aki olyan vékony és ropogós krumplit tett az asztalára, amit a mai napig eszünk.

ChipsFotó / Pinterest