Öt gimis sorozat, amely a hosszú évek távlatából is érdekes

Mint égen a csillag, annyi tinédzsereknek szánt sorozatot gyártottak az elmúlt évtizedekben. Manapság is sok népszerű széria fut is, de mit néztek az előző generációk fiataljai? Mutatunk közülük ötöt, amely nélkül sokan el se tudták képzelni a hetüket.

Legyinthetnek a mai fiatalok, mégis mi a fenét nézzenek azon, amit kis túlzással akár a szüleik is láthattak? Hiszen annyit változott a világ, hogy egy-egy tíz-húsz évvel ezelőtti sorozat mintha már egy másik univerzumba kalauzolna.

Csakhogy a tinédzsereket feszítő problémák, kérdések, gondolatok azért hasonlóak, szóval mutatunk öt már-már retrónak számító gimis sorozatot, amelyek akár évtizedekkel a bemutatás után is érdekes lehet megnézni.

Beverly Hills 90210Bemutató: 1990
Évadok száma: 10
Epizódok száma: 293

Forrás: Paramounth


Az alkotó Aaron Spelling nem csak ezzel a sorozattal dobott nagyot, ismerjük tőle a Melrose Place-t is, ám Darren Starral közösen maradandót alkottak a Beverly Hills 90210-zel, mert tíz évadot nem gyártanak le akármilyen sorozatból.

A sztori egy egymástól egyébként csaknem mindenben eltérő ikerpár, Brandon és Brenda köré összpontosul, no meg a társaikról szól, akiket előbb a címadó Beverly Hills gimnáziumban, majd a California Egyetemen köz össze az élet. Sajna a szívtipró Luke Perry 2019-ben elhunyt, a sorozat ugyanabban az évben bemutatott folytatásában neki is állítottak emléket.

A narancsvidékBemutató: 2003
Évadok száma: 4
Epizódok száma: 92

Forrás: AFP

Ha film lenne, A narancsvidék felkerülhetett volna az idén nagykorúságát „ünneplő" alkotások listájára, hiszen ezt is 18 éve láthatta először a nagyérdemű. Az eredeti cím miatt egyszerűen The OC-ként emlegetett sorozat kőgazdag kaliforniai tinik nem éppen átlagos életét, ám a korosztálynak megfelelő problémáit hozza elénk.

A sorozat (pontosabban az alkotógárda) olykor nem félt önmagát parodizálni, és olyan necces témákhoz nyúlni, mint az alkoholizmus felnőttkorban vagy az örökbefogadás. Bár négy évad után elkaszálták, a kultstátuszát ez nem befolyásolta.

Gossip GirlBemutató: 2007
Évadok száma: 6
Epizódok száma: 121

Forrás: HBO


Magyarul A pletykafészek, de mindenki az eredeti nevén, Gossip Girlként emlegeti. A sztori egy manhattani magániskolában játszódik, szóval itt sem a diákmunkában megkeresett zsebpénzzel operálnak a hőseink. Ennek megfelelően ne várjunk tőle világmegváltó válaszokat az élet nagy problémáira, ám hagyjuk magunkat elkápráztatni a divat csillogásával, a románcokkal és a cicaharcokkal.

Talán még akik látták, azok sem tudják, hogy a sorozatot eredetileg filmnek szánták, és Blair szerepére Lindsay Lohant akarták kiválasztani.

Veronica MarsBemutató: 2004
Évadok száma: 3
Epizódok száma: 64

Forrás: HBO


Erről a listáról nem hiányozhat a 2000-es évek klasszikusa, a Veronica Mars, amely három évadon át bővülte a tiniket meg az idősebbeket. A Kristen Bell fémjelezte sorozatban a címszereplő tinédzserként is érzékeny az igazságra, ezért a tanulmányai mellett magánnyomozó apja keze alá dolgozik.

Ahogy azt illik, 12 évvel a kezdés után ezt a sorozatot is leporolták, és egy negyedik évaddal forgattak, sőt a tinidetektív 2014-ben egy film erejére is visszatért.

Carrie naplójaBemutató: 2013
Évadok száma: 2
Epizódok száma: 26

Forrás: Getty Images


No, ehhez már nem kell évtizedeket visszarepülni az időben, hiszen 2013-ban mutatták be a Carrie naplója első részét. A sorozat meglovagolta a Szex és New York mindent elsöprő népszerűségét, így aztán összedobtak egy szériát arról, hogy milyen is volt Carrie Bradshaw élete középiskolásként.

A Carrie naplója már nem szólt olyan nagyot, mint a szabatos stílus miatt inkább 18 felettieknek való eredeti, részben a gyenge nézettség miatt két évad jutott neki, ám érdekes lehet elmerülni a divatdiktátor újságíró középsulis világában.