Nem tudsz kiszakadni a mókuskerékből? Ezek a hobbik segíthetnek!

Az elmúlt egy év a szokásosnál is több stresszel terhelt bennünket, de "békeidőben" is mindennapos tapasztalatunk, hogy sokszor képtelenek vagyunk kizökkenni a hétköznapok monotonitásából és a mindennapi problémáink örvényléséből. Mit tehetünk, ha szeretnénk tenni ez ellen az állapot ellen?

A mindfulness lényege a tudatos jelenlét, teljes figyelmünknek a pillanatra, a pillanatnyi tapasztalatokra való fókuszálása, melynek eredményeképp képesek lehetünk megtörni a (rossz értelemben) rutinszerű folyamatokat. A következőkben néhány olyan szabadidős tevékenységet mutatunk, amelyek segíthetnek ennek az állapotnak a gyakorlásában.

Legózás

A játék közben kicsit újra gyereknek érezheted magad.Forrás / 123RF

De Lego helyett bármilyen építő és modellező jellegű dologgal is foglalkozhatsz persze. A játék közben kicsit újra gyereknek érezheted magad, ráadásul egyes építmények kivitelezése igen komoly figyelmet követel, így biztos nem kalandoznak el a gondolataid, és felszabadulhatsz valamelyest a mindennapi gondok terhei alól.

Színezés

A legózáshoz hasonlóan kicsit visszatérhetsz a gyerekkori önmagadhoz. A felnőtteknek készülő színezők többnyire aprólékos munkát megkövetelő mintákat sorakoztatnak fel, így a fókuszáltság garantált. Plusz érv mellette, hogy a színek megválasztása többnyire a fantáziád és a rendelkezésedre álló kreatív eszközök határain múlik, szóval önkifejezésnek sem utolsó dolog.

Kertészkedés

Ha növényekkel foglalkozol, nem csak a fizikai munka öröme tölt majd el örömmel.Forrás / 123RF

Nyugi, az is számít, ha egy balkonládát ültetsz tele a gangon. Ha növényekkel foglalkozol, nem csak a fizikai munka öröme tölt majd el örömmel – amely mellett egyébként megintcsak ki tud kapcsolni kicsit az aggódó és fásult éned. Amikor először szelsz a saját paradicsomodból vagy először készítesz csokrot a virágokból, melyeket nevelgettél, igazán úgy fogod érezni, hogy elértél valamit.

Naplóírás

E sorok szerzője évek óta vezet naplót, és véleménye szerint mindenkinek ki kellene próbálnia ezt a tevékenységet. Bár sokszor témaként a naplóban megjelenhetnek a mindennapi gondjaid és problémáid, mikor papírra veted őket, önkéntelenül is átgondolod a szituációdat, megvizsgálod az érzéseid, az adott pillanatra fókuszálsz. Sokszor már ennyi elég ahhoz, hogy tisztábban lásd a nehéz helyzeteket, és megtörd a mindennapok rutinját.