5 friss, roppanós és lédús tény, amiket nem tudtál kedvenc gyümölcseidről

A gyümölcsök felfoghatatlanul jó tápanyagforrások. Az évezredek alatt tökéletesített mezőgazdaságnak köszönhetően az év bármely szakában hozzájuk lehet jutni, a mindennapok részei.

Éppen ezért lesz meglepő, hogy mennyi mindent nem tudtál vagy gondoltál róluk, hiszen milyen titkai lehetnek egy egyszerű almának, banánnak vagy kivinek?

Van rózsa tövis nélkül

Az almák, körték, szilvák és más csonthéjasok nagy része is a rózsafélék családjába tartozik. Ez a növénytanban könnyen levezethető, de első blikkre azért nehéz megtalálni a párhuzamot egy sudár almafa és egy rózsabokor között.

A banán folyamatosan a kihalás szélén áll

Legalábbis a boltból jól ismert édes változat. Hiába van több mint ezer féle banán a világon, ezek mind a Cavendish variánsból származnak. Hogy miért baj ez? Nos, a Cavendish mostani népszerűségét annak köszönheti, hogy az előző fajtát, a Gros Michelt egy gombafertőzés kiirtotta. Ugyanez a veszély fenyegeti a Cavendisht is, hiszen hasonló járvány bármikor végigsöpörhet a mostani állományon is.

A banán folyamatosan a kihalás szélén állFotó / 123RF

A japánok autó áron vesznek gyümölcsöket

Hihetetlenül hangzik, de a lenyugvó nap országában bizony több millió forintért is képesek gyümölcsöt venni. Ezek különleges darabok, amiket ajándékba adnak, de akkor is nehéz felfogni, mi kerülhet egy sárgadinnyén több ezer dollárba.

Hihetetlenül hangzik, de a lenyugvó nap országában bizony több millió forintért is képesek gyümölcsöt venniFotó / AFP

Az alma, ami egy évig friss marad

Az, hogy van már olyan almafajta, ami akár egy évig is friss marad, a modern hűtési és raktározási technológiáknak, illetve annak köszönhető, hogy az alma eleve jól tárolható. Ez különösen hasznos, hiszen az almának nagyon sok pozitív hatása van, nem véletlen, hogy az európai kultúrában kiemelten fontos termés, több szimbolikus jelentéssel is bír, amik túlmutatnak a fogyasztásán.

Van már olyan almafajta, ami akár egy évig is friss maradFotó / 123RF

A kis bozontos névadó

Tudtad, hogy a kivi az Új-Zélandon őshonos kivi madárról kapta a nevét? Nem nehéz kitalálni, honnan jött az ötlet. A gyümölcs, akár csak a madár, kicsi, barna és bozontos. Kíváncsi vagy, mi történt azon a négyhetes alvásvizsgálaton, ahol 24 felnőttnek egy órával lefekvés előtt kellett elfogyasztaniuk két kivit? Az UniLife cikkében elolvashatod!

A kis bozontos névadóFotó / Shutterstock