Légy óvatos: Ha ilyen fotót kérnek tőled, eszedbe se jusson elküldeni!

A közösségi oldalak terjedése új eszközöket adott a zaklatók kezébe, akik ennek köszönhetően már az internet "biztonsága" mögé bújva vadászhatnak áldozataikra. De mi is pontosan a cyberbullying és mit tehetsz, ha te is az áldozatává válsz?

A cyberbullying a személyek ellen irányuló internetes zaklatások, rágalmazások, befeketítések gyűjtőneve. Az internetes bántalmazás sokban hasonlít a hagyományos fajtájához, van viszont néhány sajátos tulajdonsága, ami miatt talán még veszélyesebb lehet. Az anonimitás például lehetőséget ad azoknak is, akik egyébként soha nem bonyolódnának bele egy szemtől szembeni konfliktusba. Ezt bizonyítja az is, hogy az áldozat körülbelül csak az esetek felében tudja, hogy ki az elkövető. Másik fontos különbség, hogy a cyberbullying általában egy sokkal nagyobb "színtéren", az online nyilvánosság előtt zajlik, így az áldozat még inkább megalázottnak, a közösség kitaszítottjának érezheti magát.

A BeSocial 14-25 év közötti magyar fiatalokat kérdezett meg a témában. A felmérésben résztvevők 51 százaléka érezte már úgy, hogy valaki zaklatja a közösségi média felületek valamelyikén. Ez 7 százalékos növekedés a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, akkor még 44 százalék mondta azt, hogy érzékelt már zaklatást. A bullying mellett a szexting is egyre elterjedtebb a fiatalok között. A megkérdezett tinik több mint fele (56 százalék) kapott már erotikus fotót chaten, 51 százalékuktóltól pedig már kértek ilyen jellegű képeket. Ebben is nagy veszély rejlik, ugyanis az ilyen felvételek széleskörű elterjesztése sokkal valószínűbb, és a fiatalokat nagy kockázatnak teszi ki.

A közösségi oldalak terjedése új eszközöket adott a zaklatók kezébe, akik ennek köszönhetően már az internet "biztonsága" mögé bújva vadászhatnak áldozataikra.Fotó / Shutterstock

 Mi tehetsz, ha te is a cyberbullying áldozatává váltál?        

Blokkolj!

Nem kell eltűrnöd, hogy valaki zaklasson! Senkinek sincs joga bántania téged, ám ennek viszonzása semmiképp nem megoldás, sőt, sokszor csak olaj a tűzre. Ha úgy érzed, valaki átlépi a határt, nyugodtan tiltsd le!

Gyűjts bizonyítékot!

A sértő, megalázó üzenetek bizonyító erejűek. Nem kell elolvasnod őket, de nagyon fontos, hogy nyoma maradjon az esetnek, amikor segítséget kérsz, vagy jelenteni akarod valakinek.

Nem ciki segítséget kérni!

Fontos, hogy találj egy olyan szövetségest, aki megért és képes lépéseket is tenni azért, hogy ez a helyzet megoldódjon. Ha olyan problémád van, amiről nem mersz ismerőssel beszélni, akkor hívd fel a Kék Vonal éjjel-nappal elérhető ingyenes számát, a 116-111-et, vagy regisztrálj a www.kek-vonal.hu oldalon, ahol emailben, vagy a chat szobában tudsz online segítséget kérni akár névtelenül is. A hozzájárulásod nélkül közzétett fotóidat, a káros vagy illegális tartalmakat be kell jelenteni. A biztonsagosinternet.hu bejelentő űrlapján például akár névtelenül is jelezheted a visszaéléseket vagy a veszélyes oldalakat.