Az öt legjobb élőszereplős Disney-antihős, akiknek a motivációja érthető

Tegnap került hazánkban bemutatásra a Disney legújabb élőszereplős remake-je, a Szörnyella, Emma Stone-nal a főszerepben. Ezen alkalomból összeszedtük számotokra, hogy az élőszereplős Disney-filmek közül melyek azok a negatív figurák, akiknek a motivációját valójában meg lehet érteni.

VIGYÁZAT, SPOILERES TARTALOM!

5. Jafar (Marwan Kanzari)

Forrás: Getty Images

A 2019-ben bemutatott, Guy Ritchie által rendezett, Mena Massoud és Will Smith főszereplésével készült film bár a Disney-mesék minden idők legszórakoztatóbb karakterének - a vörös papagájnak, Iagonak - a játékidejét jelentős mértékben lerövidítette, és a karaktert nagyon le is egyszerűsítette, mégis egy hiteles történetet adott a főgonosz Jafarnak, akinek hátteréről az 1992-es rajzfilmből szinte semmi nem derült ki. A filmben Jafar bevallja Aladdinnak, hogy "Régen olyan voltam, mint te most. Egy közönséges tolvaj. De nem értem be ennyivel... Ha almát nyúlsz le, tolvaj vagy, ha a hatalmat, akkor államférfi. Csak a gyengék érik be az almával. Vagy a legnagyobb hatalmú ember vagy, vagy egy senki.". Végül Jafar végzetét pont a hataloméhsége idézte elő, a 17 évvel korábbi meséhez hasonlóan a végkifejletben ugyanúgy rabul ejtette - Iagoval együtt - egy lámpás.

4. Demóna (Angelina Jolie)

Forrás: Getty Images

Az 1959-ben bemutatott Csipkerózsika című rajzfilm főgonoszát az élőszereplős változatban Angelina Jolie formálta meg két alkalommal is a nagyvásznon a 2010-es években. Bár a Jolie által játszott karakter fantasztikus stílusú, a filmben elvesztette "elemi gonoszságát". Míg az első részben tulajdonképpen egy bipoláris zavaros karakterként tűnik fel - aki, bár az eredeti történethez hasonlóan itt is megátkozza Aurórát, ebben a feldolgozásban a történet végén tündér-keresztanyjaként a saját maga "csókjával" meg is menti a leányt -, a második részben pedig már szinte abszolút pozitív karakter, a főgonoszt játszó Michelle Pfeifferrel szemben legalábbis biztosan.

Forrás: Getty Images

A karakter motivációja mindkét részben érthető, az elsőben bosszút akar állni korábbi szerelmén, aki aljas módon átverte, és saját előrébb jutása érdekében levágta szárnyait, a második részben pedig keresztlányát óvja. Angelina Jolie rendkívül szórakoztatóan játssza el a figurát, viszont az immáron több mint 60 éve bemutatott meséhez képest - melyben Demóna mindössze azért csinált világra szóló perpatvart, mert nem hívták meg egy keresztelőre - a karakter túlságosan pozitívra sikeredett, így nem került fel a dobogóra.

3. Zordon

Forrás: Getty Images

A film, aminek 15 évvel későbbi "élőszereplős" verziója szinte kockáról-kockára ugyanaz, mint 1994-es elődje. Ebben az esetben semmit sem változtattak a karakteren, Zordon pontosan ugyanolyan szenvtelen, aljas gonosztevő, aki előidézi saját fivére (Mufasa) halálát, unokaöccsével (az akkor még kölyök Simbával) pedig elhiteti, hogy ez valójában az ő hibája volt. A motiváció érthető, Zordonnak csupán ez a két karakter áll az útjában, hogy a birodalom királya lehessen, és miután sikeresen kiiktatja őket a hiénák segítségével, meg is kapja, amit szeretett volna. Uralkodási képességeinek hiányai azonban mindkét filmből kitűnnek, tulajdonképpen "csődbe kormányozza az országot". A történet végén persze a felcseperedett Simba visszatér, a főgonoszt pedig megölik. Zordont kiválóan sikerült ábrázolni az "élőszereplős" filmben, egyetlen dolog miatt lehet csak hiányérzetünk, hogy szinte teljesen kivágták a rajzfilmben ikonikussá vált dalát.

2. Szörnyella (Emma Stone)

Forrás: Getty Images

Az 1961-ben bemutatott 101 kiskutya című rajzfimet az elsők között dolgozta fel élőszereplős formában a Disney. 35 évvel később, 1996-ban, Glenn Close főszereplésével már bemutattak egy filmet, ami később még egy folytatást is kapott. Azok a filmek azonban - a meséhez hasonlóan - nem konkrétan a főgonosz karakterére fókuszáltak, nemúgy, mint a tegnap bemutatásra kerülő Szörnyella című mozifilm. Emma Stone megformálásában tökéletesen megérthetjük, miként vált a kis Estella a gonosz Szörnyellává, akiből - legnagyobb szerencsénkre - ezúttal sem csináltak egy pozitív karaktert, sőt a történet háromnegyedénél ő maga ismeri el, hogy származása révén ő valójában egy aljas lángelme, aki hajlamos megtébolyodni.

Forrás: Getty Images

Az elsősorban önmaga számára fontos beismerést követően pedig kezdetét is veheti a végső hadművelet, az Emma Thompson által megformált Bárónő végleges elpusztítása. A film számos fordulatot tartogat, ezeket nyilván nem lőjük le, így azt sem áruljuk el, miért jogos a motiváció. Javasoljuk azonban, hogy vegyétek elő védettségi igazolványaitokat, és váltsatok jegyet a filmre, megéri.

1. Ravenna (Charlize Theron)

Forrás: Getty Images

Az abszolút nyertese az élőszereplős Disney-feldolgozásoknak. A Hófehérke egy 1937-es rajzfilm, melynek első élőszereplős feldolgozására 75 évet kellett várnunk, sőt négy évvel később egy folytatást is kaptunk. A filmek megosztónak bizonyultak a kritikusok körében, egy azonban százszázalékosan biztos, ebben a filmben kaptuk meg a legzseniálisabb Disney-főgonoszt. Ravenna stílusa már az első részben lehengerlő, mélységesen megátalkodott, és velejéig romlott. Ekkor még csak a klasszikus mesét dolgozzák fel, melyben szépsége miatt meg akarja ölni Hófehérkét. A második részből azonban kiderül, hogy nem Hófehérke volt az első eset, korábban saját húga lányát is varázslattal megölette, mert a tükör elárulta neki, hogy amennyiben a kislány felnő, úgy szépsége túlszárnyalná Ravennáét. Itt elhangzik egy rendkívül érdekes mondat a tükörtől: "Én nem kérek semmit. Én csak egy kivetülés vagyok, és te, te már régen meghoztad a döntést.". Ez arra enged következtetni, hogy Ravenna skizofrén, és a tükör valójában sosem válaszolt neki, ezeket a beszélgetéseket ő csupán képzelte. Ez később azonban semmilyen formában nem kerül kifejtésre.

Forrás: Getty Images

A második részben Ravennát húga varázslattal idézi meg, azonban miután rájött mit tett a lányával, megfagyasztja a tükröt, amit így a Vadásznak egy baltával sikerül összetörnie, ennek következtében pedig a gonosz királynő is "összetörik" és meghal.

Forrás: Getty Images

A karakter motivációja már 84 évvel ezelőtt is érthető volt, hisz sokan megtennének bármit azért, hogy ők legyenek a legszebbek földön s égen.