5+1 tipp, hogy te is hasznosan töltsd a nyarat

Nemcsak az iskolai hónapok alatt lehet hasznosan tevékenykedni, hanem a nyár is számtalan lehetőséget rejt. Az elhatározás megvan, már csak az ötlet hiányzik? Olvass tovább 5+1 tippért, amivel produktívak lehetnek napjaid!

1. Nyári munka

Ha egész nyáron dolgozni szeretnél, akkor érdemes hónapokkal előtte kinézned a munkahelyed. Sok esetben ez hosszas keresgéléssel és több interjúval jár, de ha a nyár közepén kaptál kedvet egy kis plusz bevételszerzéshez, akkor is érdemes körülnézni. Sok helyen ugyanis éppen a szabadságolások miatt, néhány hétre is alkalmaznak diákokat. Tájékozódj lakóhelyed közeli diákszövetkezeteknél. Több mezőgazdasági munka idényleges és csak néhány hetet kell rászánni, ahogy a fesztiválok és különböző táborok is minden évben keresnek önkénteseket és diákmunkásokat.

2. Önkéntesség

Amennyiben hasznosan szeretnéd eltölteni napjaidat, elsődleges célod nem a bevételeid növelése, hanem inkább jót tennél környezetedben, akkor önkéntes munkát mindig találsz. Ha imádod a gyerekeket, térj vissza volt óvodádba tudsz-e segíteni valamiben, vagy ha minden álmod egy kisállat, de a szüleid nem engedik, akkor látogasd meg a helyi állatmenhelyet. Mindig jól jön egy plusz szorgos kéz a Vöröskeresztnél is, a döntés csak rajtad áll. Válassz szívedhez közeli területet és érezd jól magad, miközben jót teszel.

Forrás: 123rf

3. Nyelvvizsga

A tanév végével érthető módon, minden másra vágysz, csak ne tanulás legyen. Ha viszont még nincs meg a nyelvvizsgád, vagy szakmád megkívánja a jó nyelvtudást akkor nincs is jobb alkalom a gyakorlásra. Rengeteg online nyelvvizsga felkészítőt találsz és számtalan nyelvtanulásról szóló tippet már mi is megosztottunk. Nem kell órai keretekhez hasonló szigorral gondolkodnod, itt a lehetőség a nyáron, hogy kedvednek megfelelő gyakorlási módot válassz, amivel szórakoztató lesz az idegen nyelvek tanulása.

4. Jogosítvány

A nyelvvizsgára vonatkozó érvek szólnak a jogosítvány mellett is. Ha már az autóval való közlekedés szükségét érzed, vagy csak úgy gondolod, a jövőben egyszer még jól jöhet, akkor itt az ideje nekikezdeni. Ettől hasznosabb nyári időtöltés nem is kell. Túl sok időt sem vesz el, úgyhogy bőven tudsz foglalkozni egyéb teendőiddel. Fontos kiemelni, hogy a jogosítvány megszerzése természetesen nem egy nyári kaland, hiszen az online KRESZ-vizsga csomag is hónapokig tart, a forgalmi vizsgához pedig minimum 30 órát és 580 kilométert kell vezetned és persze még ott az elsősegélynyújtó tanfolyam és vizsga is.

Forrás: 123rf

5. Utazás és a természet

A korlátozások feloldása után épp itt az ideje, hogy kimozdulj, persze csak felelősségteljesen. A nagyobb költségvetésű tengerparti nyaralásokon és városnézésen túl is vannak lehetőségek. Egy-egy hétvégi kikapcsolódáshoz nem szükséges messzire utaznod. Mikor kerested fel például utoljára a lakóhelyedhez közeli múzeumot vagy várat? A nyári meleg egyik legjobb választása a természet, fedezd fel egyedül vagy párban, a hatás nem marad el.

5+1. Amire év közben nem maradt idő

A tanév alatt, hány olyan tevékenység volt, amire nem volt időd a tanulás miatt? Legyen az elkezdett könyved utolsó fejezete, vagy a már fél éve abbahagyott sorozatod évadzáró része. Ha a kreatív éned szorult háttérbe, ragadj ecsetet és alkoss! Vess neki a már régóta eltervezett DIY-videónak, ahogy annak a receptnek is, amit eddig nem mertél kipróbálni. Találj vissza régi hobbidhoz, újra leld meg benne a boldogságot! Most van időnk arra, hogy hibázzunk, ha véletlenül nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Vesd bele magad és valósítsd meg!

Töltsd te is hasznosan a nyarat, és legyél tudatos fiatal!