Nem csak a kutyáké a világ! 5 állat, ami okosabb, mint gondoltad

A kutyákról, delfinekről, vagy éppen csimpánzokról mindenki tudja, hogy kifejezetten intelligens állatok, azonban ezen tulajdonságukkal nincsenek egyedül – sok állatról nem is gondolnánk, mennyire okosak. A lista furcsább, mint hinnéd!

Néha indokolatlanul, néha valamilyen külső jegye vagy furcsa szokása miatt nem feltételezzük egy állatról, hogy okos lenne – és milyen tévesen. A következő állatok nem feltétlen úgy élnek a tudatunkban, mint igazán értelmesek teremtmények: eddig!

Varjú

A horrorisztikus külsejű madarat előbb asszociáljuk ijesztő filmjelenetekkel, mint kimagasló intelligenciával – pedig megérdemelnék a pozitív véleményt. A varjúfélék családja ugyanis a legintelligensebb a madarak közt, olyannyira, hogy a varjak könnyedén alakítanak különféle eszközöket a saját használati tárgyukká – mindezt a csőrük segítségével. A diókat rendszeresen az útra teszik, hogy az autók rámenjenek, így kibontva azokat.

Gondoltad volna, hogy a varjúfélék a legintelligensebb a madarak közt?Fotó / Shutterstock

Patkány

Határozottan megosztó élőlény – sokak számára visszataszító, mások szerint aranyos, viszont egy biztos: az intelligenciája alulértékelt. Memóriájuk kiemelkedő az állatvilágban. Képesek megtanulni és elraktározni fejükben épületek alaprajzait azokra az esetekre, ha később újra arra járnának.

Meglepően jó memóriával rendelkeznek, amit a hasznukra tudnak fordítani.Fotó / Shutterstock

Mókus

A határozottan cuki és meglehetősen izgága állatot sem kell félteni: a mókusok gyakran csak tettetik, hogy valamit a föld alá temetnek, ahogy azt a megszerezett ennivalójukkal tennék – pláne amikor valaki figyeli őket. Jó trükk!

Úgy tűnik nem csak a róka tud ravasz lenni!Fotó / Shutterstock

Denevér

Nem a legaranyosabb, de határozottan intelligens állat – a denevér képes szívességeket tenni a közösségben, azaz figyeli, hogy "kire számíthatott" korábban, és ennek fényében ő is segíteni fog, amikor a másiknak szüksége van rá.

Gondoltad volna, hogy a denevér képes szívességeket tenni?Fotó / Shutterstock

Disznó

A disznó kifejezetten az az állat, ami sok előítélet áldozata: még közmondásokban is negatív tulajdonságokat társítanak hozzá. A megítélés azonban alaptalan, ugyanis a malacok kifejezetten intelligensek. Sokkal tisztábban élnének, ha nem emberi fennhatóság alatt állnának. Az állat olyannyira igényes, hogy egy megfigyelés alapján még az ételt is megtisztítja fogyasztás előtt – erről a kísérletről, és a malacokról az Origo cikkéből tudhatsz meg többet!

Nehéz elhinni, hogy a malacok sokkal tisztábban élnének, ha nem emberi fennhatóság alatt állnának.Fotó / 123RF