A középiskolai barátságokat felőrli az élet? - Melyik kapcsolatért nem érdemes már küzdened?

A középiskola még egy biztonságos közeg, az ottani szabályok, órák, társaságok bizonyos mértékig védőburkot alkotnak, ami az érettségivel és a ballagással kidurran. Ekkor a fiatal végzősöknek szembesülniük kell a felnőtt élet problémáival, több új helyzettel is meg kell birkózniuk.

Senkinek sem egyszerű elkezdeni az önálló életét, pláne nem tizennyolc évesen. Ha anyagilag nem is, több más szempontból hirtelen magára lesz utalva az egyetemet elkezdő diák, egyedül kell megoldania a problémáit.

Előtte biztonságot nyújtott az ismerős közeg, valamint a középiskolában kialakult barátságok, ezek azonban sajnos bizonyos idő elteltével nem maradnak meg, sőt, a legtöbb középiskolai barát kikerül a képből az évek során, ahogy azt a she.life oldalán olvashatjuk.

Neked sikerült megtartani a középiskolai barátaidat?Fotó / Shutterstock

A „Ne tűnj el!" üzenetek után sokszor még összejön pár kávé a régi ismerősökkel, ám amint el kell kezdeni szervezni az új életet, a legtöbben rájönnek, már nem lehet nosztalgiázással tölteni az időt, muszáj megragadni az új élet lehetőségeit. Ekkor új társaságok alakulnak ki már az egyetemi csoporttársakkal, egy másik városba való költözés esetén pedig akár teljes mértékben lecserélődhet a ismeretségi kör.

Azzal, hogy a csapat már nincs egy osztályterembe kényszerítve, próbatételt kell kiállniuk a kapcsolatoknak, hisz több esetben az egyetlen összetartó erő inkább a megszokás, mint az igaz barátság. Abban az esetben, ha a jó kapcsolat nem mélyült el, szép emlékként tudjuk őrizni a középiskolai osztálytársakkal átélt élményeinket, ha viszont igazi, őszinte érdeklődés alakult ki a felek között, és kiállják a távolság okozta próbákat, akkor előfordulhat, hogy akár életre szólhat az iskolapadban kötött barátság.

Azok pedig, akik lemorzsolódtak, lehetnek kedves ismerősök, akiknek hangosan lehet köszönni az utcán, akikkel évente megiszol egy kávét, néha találkoztok, esetleg rákérdezel, hogy van, és ez így rendben is van.

Nem kell félni a változástól, ez az élet velejárója.Fotó / Shutterstock

Emellett persze nem szabad megfeledkezni arról a helyzetről sem, amikor kissé kínossá válna egy újabb találkozó, ezért inkább nem is erőlteted. Ilyen esetben egyszerűen el kell engedni ezeket a kapcsolatokat, és az igazán fontosakba kell kellő energiát befektetni.

A középiskolai barátságokat két tényező tudja a leginkább szétszakítani, a tér és az idő, viszont ha a két félben kölcsönösen jelen van az akarás, és továbbra is közel akarnak maradni egymáshoz, semmi akadálya annak, hogy a kapcsolat továbbra is szoros maradjon.