Nem elég csak tanulni? Erre a két dologra mindenképp szánj időt, ha egyetemre mész

Rengeteg felelősség fog a nyakadba szakadni azzal, hogy egyetemre mész és erre jobb, ha előre felkészülsz. Viszont ne kényelmesedj el abban, hogy a tanulás patentul megy, ugyanis az álláskeresésnél emelett sokat számítanak a szakmai gyakorlatok és a szakkollégiumi munka is.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden szabadidődet munkával töltsd, de érdemes az alapképzés alatt ezekre is gondolni. Amellett, hogy jól mutatnak az önéletrajzodban, rengeteg más hasznuk is lehet!

Szakkollégium

A szakkollégiumok felsőoktatási öntevékeny körök, amiknek az egyetemi polgárok a tagjai. Pontosan mit is jelent ez, és mi a hasznuk?

Kiváló lehetőség a szakkollégium, de érdemes komolyan venni, ha a részese szeretnél maradni.Fotó / 123RF

Nos, ezeknek a csoportosulásoknak az a célja, hogy az általános egyetemi képzés mellé egy speciálisabb, mélyebb tudást adjanak, és helyszínt nyújtsanak azoknak a diákoknak a találkozásra és együttműködésre, akik adott területen érdekeltek és/vagy tehetségesek. A bekerülés és bennmaradás kritériumai változóak, de utóbbi jellemzően aktivitáshoz kötött, nem sokáig leszel tag, ha semmit nem teszel hozzá a szervezet munkájához.


Viszont, ha egy kis energiát szentelsz rá, rengeteg hasznos tudást, tapasztalatot, kapcsolatot és élményt szerezhetsz. Ennek a munkakeresésre is pozitív hatása lesz, hiszen vannak munkaadók, akik nagyra értékelik a szakkollégiumi tagságot.

Szakmai gyakorlat

Bizonyára már sejted, mit jelent a szakmai gyakorlat, hiszen ritkaságszámba mennek az olyan szakok, ahol előbb vagy-utóbb nem lesz muszáj legalább egy nyarat lehúznod valahol a diplomához. Viszont az egyszeri alkalomnál sokkal jobban mutat majd az önéletrajzodban, ha egy vagy több helyen szereztél már tapasztalatot. Ez nem csak emiatt hasznos a jövődre nézve, hanem megtapasztalhatod a jövőbeli szakmád gyakorlati oldalát, rájöhetsz, mire szeretnél szakosodni, milyen mesterképzésre akarsz tovább menni.


Szóval azt tanácsoljuk, hogy akármilyen megterhelő a tanulás, még egy kis pluszt vállalj be mellé, mert a későbbiekben nagyon jól fog jönni. Arról nem is beszélve, hogy ha jó céghez mész, még egy kis plusz pénzt is zsebre rakhatsz!