Te elbírnál egy ökröt a válladon? – A történelem és az irodalom legerősebb emberei

Bár manapság szinte mindenki jár edzőterembe – legalábbis azok közül, akiknek lehetőségük van rá –, azért ennek ellenére nem rendelkezik ugyanennyi ember felfoghatatlan testi erővel. Ez persze nem is meglepő: a kitartó munkán kívül adottság kérdése is a dolog.

A kiemelkedő fizikai erő mindig is lenyűgözte az embereket, sokszor akár a felsőbbrendűség, a vezetői szerep is múlhatott ezen a tulajdonságon. Nézzünk néhány ismert "erős embert" az elmúlt évezredekből – és a mítoszok világából.

Az ökröt cipelő olimpikon

A krotóni Milón már 14 éves korától kezdve részt vett az olimpiai játékokon – nem is akármilyen sikerrel. A legendák szerint egyszer egy ökröt több mint egy kilométeren át vitt a vállán, majd el is fogyasztotta. A diétája sem volt semmi: állítólag napi 7,7 kilogramm hús lecsúszott a torkán.

A krotóni Milón már gyerekkora óta igazán erős volt.Fotó / Wikipédia

A (szinte) sebezhetetlen

Akhilleusz neve biztosan ismerősen cseng: ha nem is az irodalomórákról (bár illene!), a Trója című filmből biztosan beugrik. Bár ő nem cipelt mindenféle állatokat, azért kétségkívül igazán erős is lehetett a sarokgyenge harcos, hiszen nem kevés ellenfelet segített át a túlvilágra, mielőtt megtalálták volna az "Achilles-sarkát".

Elképesztő harcos volt, rengeteg ellenfelet legyőzött de végül ő is megütötte a bokáját.Fotó / Pinterest

Akinek egy nő okozta a vesztét

Sámson a Biblia tanúsága szerint nem kisebb tettekre volt képes elképesztő erejével, mint a köréfont kötelek szétszakítása és ezer ember megölése egy szamár állkapcsával. Ehhez képest egy komplett városkapu kiszakítása a helyéről már szinte gyerekjátéknak tűnik.

Te tudtad, Sámson minek köszönheti erejét?Fotó / Pinterest

Sajnos azonban hiába a testi erő, ha a lélek elgyengült a szerelem ígéretétől: Sámson elárulta szeretőjének, hogy erejét hajának köszönheti, ezt pedig az ellenségei – a hírt megtudván – csúnyán kihasználták. Kétségtelen, mindenkinek van egy gyenge pontja...

A magyar klasszikus

Ki más jutna eszünkbe, ha magyar "erős emberre" kell gondolnunk, mint Kinizsi Pál, aki a legenda szerint egy malomkeréken hozott frissítőt Mátyás királynak? Kinizsi nemcsak bátor volt, de okos és ügyes hadvezér is: soha nem veszített csatát. Az árulóknak és az ellenségnek pedig sosem kegyelmezett, válogatott kínzásokkal büntette őket.

Ha az erős magyarokra gondolunk, akkor Kinizsi Pál az első, aki eszünkbe jut!Fotó / Youtube