Láttál már sárga pingvint? Hihetetlen felfedezések az állatvilágból!

Sajnos egyre többször hallunk arról, hogy egyes fajok kihalnak bolygónkon – legtöbbször sajnálatos módon emberi tevékenység miatt. Ugyan a szomorú tényt nem ellensúlyozza, de jó tudni, hogy ezzel párhuzamosan újabb és újabb fajokat is megismerünk, (újra) felfedezünk.

Ezek a felfedezések bizonyítják, mennyire nem is ismerjük még a Föld élővilágbeli gazdagságát és sokszínűségét a technikai és tudományos fejlettségünk ellenére sem...

Elhoztunk az utóbbi évek legizgalmasabb felfedezéseit az állatvilágból!

Feketeszemöldökű timália (Malacocincla perspicillata)

Vajon mikor láthatjuk újra ezt a madárkát?Fotó / Getty Images

Ez a helyes madárka Borneóban él, és először az 1840-50-es években írtak róla a természettudósok. Az állat azonban olyannyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy ezt követően 2021-ig nem sikerült újra észlelniük a fajt, az is kérdéses volt, hogy létezik-e még egyáltalán. Éljenek soká a feketeszemöldökű timáliák!

Sárga színű királypingvin

Láttál már ennél különlegesebb pingvint?Fotó / Yves Adams

Ugyan nem új faj, de így is izgalmas felfedezés ez a pingvin. Yves Adams természetfotós még 2019 decemberében vett észre az Antarktisz északi részéhez tartozó egyik szigeten egy sárga példányt, és idén februárban publikálta is a róla készült felvételeket. A madár tollazatának szokatlan színéért valószínűleg a leucizmusnak nevezett jelenség felelős, mely az albinizmushoz hasonlóan pigmentszegénységgel jár.

Gastrotheca gemma

Nem mindennapi béka néz velünk szembe!Fotó / AFP

Ez a béka Észak-Peruban került a kutatók szeme elé. Bár ránézésre nem tűnik túl extrának, ez a faj az úgynevezett erszényesbéka-félék képviselője. Hazai rokonaikkal ellentétben egész életüket a fák lombkoronaszintjén töltik, nem ereszkednek le a talaj közelében található vizekbe.

Malazár bambuszviperája (Trimeresurus salazar)

Nagyon jól passzol hozzá ez a név!Fotó / Pinterest

Indiában fedezték fel ezt az új viperafajt, amelynek hímei vöröses narancssárga csíkot viselnek a testükön. Nevét a Harry Potter-sorozatból ismert varázslóházak egyik alapítójáról, Mardekár Malazárról kapta (angolul Salazar Slytherin).