Gondoltad volna? – Tények, amiket nem tudtál kedvenc nyári gyümölcseidről

Ha szereted a friss gyümölcsöket, biztos, hogy alig vártad a nyarat. Ilyenkor bárhol megtalálhatóak a kedvenceid, csak választani kell. Most eláruljuk, mi az, amit nem tudtál még róluk.

A gyümölcsök számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, más és más tápanyagokat tartalmaznak, segítenek abban, hogy egészséges maradj és ahogy az Unilife is megírta, még a tanulást is megkönnyíthetik. Nem csoda, hogy annyira imádjuk a nyarat, amikor a szebbnél szebb gyümölcsök elárasztják a piacot.

Görögdinnye

Ez a gyümölcs tele van meglepetésekkel. Gondoltad volna, hogy nem is görög? Igazából Afrikából származik és magyarul azért neveztük el görögdinnyének, mert először görög közvetítéssel került hozzánk. Máig vita tárgyát képezi, hogy zöldség vagy gyümölcs-e, mivel gyümölcs módjára a virágzás után a növény magházából fejlődik ki, viszont a tökfélék családjába tartozik, mint az uborka, ezért pedig inkább zöldségnek neveznénk. Annyi biztos, hogy édes ízéért mindenki rajong, a japán densuke dinnye például akár több millió forintba is kerülhet.

A görögdinnye tele van meglepetésekkelFotó / 123RF

Őszibarack

Bár neve alapján őszi, már a nyár második fele során szezonja van legnagyobb örömünkre, mivel ki ne imádná az édes, lédús, bolyhos gyümölcsöt? Talán a bolyhosságáért annyira nem rajongunk, pedig fontos szerepe van a kis szőröknek: benntartják a nedvességet, hogy a gyümölcs ne száradjon ki vékony héján keresztül és a túl nagy mennyiségű külső nedvességtől is védik.

Talán a bolyhosságáért annyira nem rajongunk, pedig fontos szerepe van a kis szőröknekFotó / 123RF

Szilva

Tudtad, hogy ez hazánkban a szilva a legelterjedtebb gyümölcs? Minden állampolgárra két szilvafa is jut, így szerencsére biztosított a szilvásgombóc és szilvapálinka ellátmány mindenki számára. Az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, fogyaszthatjuk nyersen, isteni leves készül belőle, de aszaltan húsos ételek mellett is kiváló. A paraszti hagyományok szerint legtöbbször nagy, kívülről sárral bevont rézüstökben lekvárt főztek belőle, ami akár egy napig is eltarthatott a folyamat. Egy földbe ásott katlanban gyújtottak tüzet és abba helyezték az üstöt, amit folyamatosan kavargatni kellett. Nem csoda, hogy a népköltészetben is megjelenik.

Hazánkban a szilva a legelterjedtebb gyümölcsFotó / 123RF

Cseresznye

Mi más jelezné jobban a nyár beköszöntét, mint a zöld lombkoronában megjelenő piros kis bogyók, amiket olyan jó egyenesen a fáról enni. Az emberiség rajongása a cseresznye iránt minden világtájon töretlen: a görögök az istenek eledelének is nevezték, keleten pedig a cseresznyevirágzásnak van nagyon fontos szerepe, a megújulást szimbolizálja. Természetes méregtelenítő hatása miatt gyógynövényként is számon tartják, mivel a szárából készített tea tisztító, vízhajtó és a pattanások elmulasztását is segítheti. Melatonin tartalma miatt az alvásban is segíthet.

Az emberiség rajongása a cseresznye irántFotó / 123RF