Utazó etikett – avagy így kerüld el, hogy faragatlannak nézzenek

Idén már szerencsére több külföldi helyre is gördülékenyen utazhatunk, amit kihasználva sokan már lefoglalták a repülőjegyeket és a szállásokat, hogy a tavalyi év elmaradásait pótolják. Utazás során azonban elkerülhetetlenül emberek között töltünk egy csomó időt, akik előtt – jó esetben – nem szeretnénk ostoba alakoknak tűnni: erre figyelj, ha nem akarsz a faragatlan turista szerepében tetszelegni!

Mindenki számára ismerős lehet a kép, amikor egy sereg turistával találkozik itthon, vagy külföldön, akik hangosak, tiszteletlenek és rettenetesen figyelmetlenek az őket körülvevőkkel. Tehát olyanok, akiket nagy ívben kerül az ember. Ha még véletlenül sem szeretnél az ilyesfajta utazók csoportjába tartozni, akkor a külföldi útjaid során ezekre a szabályokra figyelj!

Fotó / Shutterstock
  • Tiszteld a célország Coviddal kapcsolatos szabályait, és nem, a maszkot orr alatt hordani még mindig nem menő. Tudjuk, hogy a melegben nem a legkényelmesebb viselet, de sem a repülőgépen, sem a maszkot megkívánó helyeken ne elégedetlenkedj – örülj, hogy újabb helyeket fedezhetsz fel - maszktól függetlenül.
  • Legyen szó repülőről, tengerpartról vagy esti iszogatásról ne légy túl hangos! A hangos, másokra nem figyelemmel lévő turistákat senki nem szereti. Ennél cikibb talán csak az éjjel kiabáló, a helyiekre fittyet hányó külföldinek lenni – ezt mindenképp kerüld. Ha sokat ittál is tartsd tiszteletben mások lakóhelyét és éjszakai pihenését.
  • Légy kedves és előzékeny másokkal – ha útbaigazítást kérnél, de a kérdésed alanya láthatóan nem ért, vagy nem tud segíteni, akkor inkább hagyd – nincs kellemetlenebb egy erőszakos, a „nem tudom"-ot válaszként nem elfogadó turistánál. Emellett pedig valószínű, pikk-pakk tudsz találni valaki olyat, aki tud segíteni.
  • Tiszteld a helyi szokásokat! Ne menj mélyen kivágott ruhában, ha egy vallási, vagy történelmi helyszínt látogatsz, és ne menj melegítő szettben egy elegáns étterembe – légy alkalomhoz illő, anélkül, hogy feláldoznád a kényelmed.
  • Nézz utána a helyi borravaló-szokásoknak – mivel utazások során az ember többet eszik étteremben, így nem árt tisztában lenni a borravalóhoz való viszonyról, így elkerülve a sóhernek és tiszteletlennek titulálást.
  • Tiszteld a helyi kultúrát! Ne mutasd ki nemtetszésedet egy helyi étel, ital, vagy szokás kipróbálása során, hiszen ezt a helyiek nagy eséllyel olyan modortalanságnak találják, amit jobb elkerülni.