Ne mutogass! Kézjelek, amik miatt néhány országban bajba kerülhetsz

Számunkra teljesen természetes, hogy bizonyos kézjelek valamilyen pozitív, vagy éppen negatív jelentést hordoznak magukkal. Néhány országban viszont ugyanezek a jelzések teljesen más jelentéssel bírhatnak, így nem árt felkészülni ezekre, még mielőtt bajba sodornád magad.

A korlátozások feloldásával ezen a nyáron már számos külföldi országba is lehet nyaralást tervezni, így még inkább ajánlatos megtanulni népszerű kézjeleink különböző jelentéseit.

Az "oké" jel

Valószínűleg számodra sem ismeretlen az a jelzés, amikor a mutató- és hüvelykujjadat összeérintve, a többi ujjadat kinyújtva próbálod meg kifejezni azt, hogy valamivel egyetértesz, vagy hogy minden rendben van. Brazíliában viszont semmiképpen ne használd, ugyanis rendkívül pejoratív jelentéssel bír, és könnyedén magadra haragíthatod vele a helyieket.

Valószínűleg számodra sem ismeretlen ez a jelzésFotó / Getty Images

A győzelem jele

Manapság rendkívül elterjedt a mutató- és középső ujj segítségével formált "V" betű mutogatása, ami eredetileg a győzelem (victory) szimbóluma volt az Egyesült Államokban. Viszont ha az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Új-Zélandon ezt a jelet tenyérrel magad felé fordítva mutatod, az egyenlő azzal, mintha a középső ujjadat mutatnád fel, úgyhogy javasoljuk ezt is elkerülni.

Manapság rendkívül elterjedt a mutató- és középső ujj segítségével formált "V" betű mutogatásaFotó / Getty Images

A szerencse jele

Általánosságban a mutató- és középső ujj egymással való keresztezése azt jelenti, hogy szorítunk valakinek, és a világ számos országában alapvetően pozitív jelentéssel bír, Vietnámban ezt egészen máshogy gondolják. Náluk ugyanis a női nemi szervre utal ez a jelzés, és ha egy nő felé mutatja valaki, azzal rendkívül nagy sértést kommunikál felé.

A világ számos országában alapvetően pozitív jelentéssel bír, Vietnámban ezt egészen máshogy gondoljákFotó / 123RF

A "metálvilla"

Koncertekről ismerős lehet számodra a "metálvilla", vagyis az a jelzés, amikor a mutató- és a kisujjadat nyújtod ki, míg a többi ujjadat ökölbe szorítod. A mediterrán országokban ez viszont a felszarvazásra utal, és egy nagyon komoly szexuális sértést takar, amit semmiképpen sem ajánlatos mutogatni a helyieknek.

Ha kíváncsi vagy még hasonlóan kényes kézjelekre, a Bors cikkében találhatsz párat.