8 dolog, amit tutira nem tudtál a fagyiról

A nyár eljövetele egyet jelent a fagyizással – ha 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, akkor azért, mert strandolunk és nincs más program, de harminc fok alatt is mindig találunk okot a jeges édesség fogyasztására. De tudunk valamit a fagyiról, azon kívül, hogy hol a legfinomabb a kekszes ízesítés, és hol nem érdemes epreset kérni?

Ma már az ízek tárháza végtelen, emellett bárki talál magának megfelelő fagyit, ételérzékenységtől és diétától függetlenül. Az emblematikus nyári édesség azonban hosszú történelemmel, és egyéb fun factekkel is kecsegtet – olvass tovább, ha érdekel, hogy mik ezek!

A nyár eljövetele egyet jelent a fagyizással.Fotó / Shutterstock
  • A tizedik században jelentek meg a tejalapú fagyik, előtte az édesség alapja valóban jég volt.
  • A jégkrém receptje körülbelül 250 évvel Kolumbusz felfedezése után jelent meg Amerikában.
  • A fagyi igazán DIY elődjét Nagy Sándor is előszeretettel fogyasztotta – a Krisztus előtti időkben a havat mézzel és nektárral édesítette meg a történelmi figura.
  • A fagyitölcsér 1904-ben került „feltalálásra", amikor is egy vásáron a fagylaltárusnak a nagy kereslet miatt a gofri-árustól kellett segítséget kérnie – így született meg a tölcsér ötlete.
  • A legfurcsább ízesítés valószínűleg a hotdog ízű fagyi volt, amit Arizona államban fejlesztettek ki.
  • A legnépszerűbb ízesítés a vanília, ezután következik a csoki és az eper.
  • Átlagban a legprofitálóbb nap a fagylaltárusok számára a vasárnap – a legtöbben a hét utolsó napján fogyasztanak az édességből.
  • A legtöbb fagylalt a világon az Egyesült Államokban készül, viszont a fincsi édesség otthon is elkészíthető, és még csak bonyolultnak sem nevezhető az előállítási folyamat: kattints a Mindmegette cikkére, ha szívesen kipróbálnád a saját jégkrémed elkészítését!