A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, avagy így leplezd le a hazugságokat!

Volt már olyan érzésed, hogy valaki, akivel éppen beszéltél, nagyon ellentmondásos jeleket küldött feléd? Elképzelhető, hogy úgy tűnt, amiről a személy beszélt, és ahogyan viselkedett, valahogyan nem egészítették ki egymást, de nem feltétlenül tudtad volna megfogalmazni, miért is lóg ki a lóláb... Vajon mi történhetett?

Elképzelhető, hogy öntudatlanul is értelmezted a másik fél testbeszédét, és ezért alakult ki benned ez az ambivalens érzés. Mi mindent árulhatnak el rólunk vagy beszédpartnerünkről ezek az öntudatlan mozdulatok?

Érdeklődés

Ha valakinek a mondandója érdekel bennünket, nemcsak a fejünkkel, hanem egész testünkkel is felé szoktunk fordulni. Hasonlóan használjuk lábfejünket is: csoportban ácsorogva általában a felé a személy felé fordítjuk, aki iránt a leginkább érdeklődünk.

A mimikánk is árulkodik arról, ha érdeklődéssel fordulunk valakihez. Arckifejezésünk ilyenkor kedvesebb, mosolygunk, még a pupillánk is kitágulhat. Az enyhén oldalra billenő fej is az érdeklődés jele lehet.

Távolságtartás

Természetesen az előzőek ellenkezőjét is képesek vagyunk a testünkkel kifejezni. Ha valakivel nem rokonszenvezünk, akkor igyekszünk nagyobb távolságot tartani tőle, akár hátrébb is lépünk, hogy kifejezzük az érzéseinket. Elzárkózásunkat legjobban a karjaink és a lábaink keresztezése fejezik ki, ezzel egyfajta gátat próbálunk létrehozni a másik fél és magunk között.

A mimikánk is árulkodik arról, ha érdeklődéssel fordulunk valakihez.Fotó / 123RF

Magabiztosság

A magabiztos embernek egész testtartásából árad az önbizalom. Kihúzza magát, fejét is büszkén felszegi, kezét pedig sokszor a csípője környékére helyezi. Jó, ha igyekszünk "megtanulni" ezt a testtartást, így még akkor is képesek leszünk magabiztosnak látszani, ha egyébként nem feltétlenül érezzük ezt.

Hazugság

A Ripost cikke szerint a hazug embert is elég hamar lebuktatják a mozdulatai. Testtartása távolságtartóvá, zárkózottá válhat, eltakarhatja száját vagy orrát. Gyakrabban pislognak, kerülik a beszélgetőpartner tekintetét – vagy épp ellenkezőleg, erőszakosan próbálják tartani a szemkontaktust.