Cersei Lannister élete: szerelem, ármány és hatalom története - I. rész

Cersei Lannister a popkultúra egyik legkiemelkedőbb női alakja. Élete egy igen hosszú história, tele győzelmek és bukások sorozatával. Rántsuk le együtt a leplet korai éveiről és felemelkedéséről!

A jóslat, amely nem hagy nyugodni

A Lannister-házat megalakulása óta a Hét Királyság egyik legbefolyásosabb szereplőjeként tartották számon. A kontinens legtermékenyebb aranybányáján csücsülve a Lannisterek bebiztosították pozíciójukat, ami mellett cseles diplomácia érzékük pusztán hab volt a tortán. Nagy volt így a ház fejének, Tywin Lannisternek az öröme, mikor felesége - Joanna - ikerpárral ajándékozta meg. Egy kisfiú és egy kislány, a dinasztia jövője ezzel szikla szilárddá vált. A harmadik gyermek eljövetele azonban borús fellegeket hozott. A sors életet követelt életért. A torzszülött törpe világrajöttével anyja eltávozott az élők sorából. Tyrion semmiről sem tehetett, mégis örök életre elnyerte apja és Cersei mindent felperzselő gyűlöletét. Cersei amennyire utálta öccsét, annyira a szívéhez nőtt ikertestvére. Cersei és Jaime olyanok voltak, mint két tojás. A két testvér között életre szóló kötelék szövődött.

Ahogy említettük, Tywin elsőszülötteiben látta a Lannisterek felemelkedését. Cerseinek sok udvarlója akadt - köztük az az Oberyn Martell, akinek feje később érett dinnyeként hasad ketté -, de apja nem kisebb zsákmányra vetette szemét, mint a Vastrónra. Tywin Rhaegar Targaryennek szánta lányát, aki látatlanba is belehabarodott a hercegbe. Cersei olyan hevesen fantáziált arról, hogy királynő lesz, hogy barátnőjével, Melarával még az erdei boszorkány hírében álló Maggyt is meglátogatták.

Cersei három kérdést tett fel:

  • Mikor megyek hozzá a herceghez?
  • Királynő leszek-e?
  • Lesznek-e gyermekeink a királlyal?

Maggy azt felelte, hogy sosem fog hozzámenni egy herceghez sem, helyette egy király veszi feleségül. Egészen addig királynő lesz, míg nem jön valaki, aki fiatalabb, sokkal szebb, és letaszítja a trónról. A királynak 16 gyereke lesz, míg neki három. Gyerekei aranykoronát fognak viselni - ez hajuk színére is utalhat -, de szemfedőjük is arany lesz, tehát korán meghalnak. Életétől a valonquar - valyriai nyelven kistestvért jelent - fogja megfosztani, ahogy ujjait nyaka köré tekeri. Cersei-t olyannyira sokkolta a jóslat, hogy megölte Melarát, és soha senkinek - beleértve Jaime-t - sem említette az elhangzottakat. Ennek ellenére tett két kivételt: Taena Merryweather és Qyburn, akit később a történet folyamán nagymesterré is avanzsált. A boszorka szavai hamar igazolást nyertek, II. Aerys elutasította a Lannisterek ajánlatát, ugyanakkor Tywin a király jobbkeze lett. Cersei-vel Királyvárba költöztek, ahová Jaime is követte őket. A fiút a király felvette a királyi testőrségbe, ezzel megfosztva Tywint örökösétől. A feldúlt Lannisterek elhagyták a várost majd csatlakoztak Robert Baratheon lázadásához. A trónkövetelőnek nyújtott segítségért a két ház frigyre lépett. Cersei izgatottan várta, hogy egy harcos király felesége lehet, ám hatalmasat kellett csalódnia.

Király mellé királynő

Robert és Cersei házassága nem a síron túli örök szerelem mintapéldája, még ha a sír többé-kevésbé stimmel is. Robert hamar elpuhult, örömét az alkoholban és a nők ölelésében találta meg. Számtalan fattyút nemzett, de Cersei sem tétlenkedett, törvénytelen úton három gyermeke is született: Joffrey, Myrcella és Tommen.

Stannis Baratheon-nak és a király jobbkezének, Jon Arryn-nak feltűnt az a nyilvánvaló tény, hogy míg Robert balkézről született gyermekei mind sötét hajúak, érdekes módon törvényes örökösei szőkék, mint akikben igen erősen csörgedezik a Lannister vér. Jon Arryn-t később titokzatos módon elhalálozott, Stannis pedig új szállás után nézett. A sorozat itt kapcsolódik be a Cersei személyes sztorijába. A királyi pár Északra utazik meglátogatni a Starkokat. Cersei és Jaime valódi kapcsolatát kilesi Bran Stark, és mivel ez hatással lett volna még Királyvárra is, Jamie megpróbálja megölni a fiút, kilöki őt egy torony tetejéről, ennek következtében a fiú örökre megbénul.

Ezen a ponton Cersei már mindent megadott volna azért, hogy férje alulról szagolja az ibolyát. A Ned Stark tiszteletére rendezett lovagi tornán nyilvánosan megalázta a királyt, remélve, hogy ezzel részt vesz a viadalon, és életét veszti. Robertet támogatói lenyugtatták, így Cersei-nek más megoldás után kellett néznie. Kapóra jött, hogy a Lannisterek és a Starkok között viszály eszkalálódott, Robert viszont gyengekezű uralkodóként a konfliktus feloldása helyett elment inkább vadászni.

Cersei meggyőzte unokaöccsét, Lancel Lannistert, hogy a sárga földig itassa le a királyt. Robert mérföldekre bűzlött az alkoholtól, és olyan szinten lerészegedett, hogy a vadászból könnyűszerrel áldozattá vált. Ha nem szeretnél te is ilyen királyi sorsra jutni, itt egy cikk, ami segíthet elűzni az alkohol ártó szellemeit.

Visszatérve Westerosra, Királyvárban Ned éppen megbizonyosodik a trónörökösök származásáról, és felelősségre vonja Cersei-t. Ultimátumot ad a királynénak, aki a széria névadó mottóját idézve kineveti. Nem sokkal rá érkezik a hír, miszerint Robert életveszélyes sebesüléseket szenvedett egy vadkantól. Nednek nincs szíve halálos ágyán összetörnie barátját, így hallgat. Robert kinevezi Nedet a Hét Királyság Védelmezőjének, míg Joffrey el nem éri az uralkodáshoz szükséges kort. Ned az ösztöneire hallgatva a király rendeletében Joffrey nevét kicseréli a „jogos örökös" megnevezésre. A legifjabb Baratheon, Renly erőszakkal őrizet alá akarja venni a királyi családot, de Ned ezt nem hagyja. Renly hiába sürgeti, hogy minél előbb le kell csapni Cersei-re, Ned inkább értesíti Stannist, mint jogos utódot. Ned Stark becsülete a vesztét okozza: Joffrey letartóztattatja és nyilvánosan és kivégezteti. A boszorkány jóslatának üde pontjai beteljesedni látszanak, ahogy Cersei bebiztosítja a Lannisterek hatalmát, ugyanakkor kezdetét veszi az Öt Király Háborúja.

Mindez még csak a kezdet, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy megismerjük a karakter mögött megbúvó motivációt. Szó se róla, nincs látványosabb kegyetlenség, mint Baelor Szentélyének felrobbantása, de érdekesebb, ha megismerjük az odavezető utat.

Ha további Trónok Harcás tartalmakra fáj a fogatok, vessetek egy pillantást az alábbi linkekre: