Érts a kutyád nyelvén: ezekre a jelekre figyelj, hogy megőrizd kedvenced egészségét!

A kutyák az ember legjobb barátai, olyannyira, hogy még a bajaikkal sem zavarnak minket. Éppen ezért a gazdiké a felelősség, hogy figyeljék kedvenceiket, és észrevegyék, ha valami nem stimmel velük.

Ha már van kutyád, valószínűleg mondanunk sem kell, hogy mekkora felelősség a kutyatartás, hiszen első kézből tudod, milyen ártatlanok, jóhiszeműek ezek az állatok és milyen kitörően tudnak örülni a legkisebb dolgoknak. Ezzel ellentétben bajaikról sajnos csak apró jelek árulkodnak, amikre nagyon fontos odafigyelni.

Sajnos csak apró jelekből következtethetünk, ha a kutyánknak gondja van.Fotó / Shutterstock

Dehidratált

Úgy tudod megnézni, kutyád ki van-e száradva, hogy felhúzod tarkóján a bőrt, és ha nem lapul vissza, akkor sürgősen szüksége van vízre. Ha kutyád elutasítja a vizet, annak ellenére is, hogy ki van száradva, mihamarabb vidd orvoshoz, mert – az emberhez hasonlóan – komoly oka és következménye lehet!

Étvágytalan

A nyári hőségben, nem feltétlen kell megijedni, ha nem eszi meg szokásos adagját kedvenced. A melegben kevesebb ételt kívánnak a kutyák, de arra mindenképp figyelj, hogy mindig legyen neki bőségesen friss ivóvíz. Utóbbinak a hiánya is elveheti ebed kedvét a falatozástól. Természetesen, ha kedvtelen és sokáig eszik drasztikusan keveset, mindenképp vidd el állatorvoshoz.

Figyelmesnek kell lennünk, hogy észrevegyük a kedvencünk jelzéseit.Fotó / Shutterstock

Túlsúlyos

Az elhízásról nagy valószínűséggel részben te is tehetsz, és jobb megelőzni, hogy ne nyomja rá bélyegét kutyád egészségi állapotára. Hiszen a kutyáknak - az emberekhez hasonlóan - a túlsúly ízületi és szívrendszeri problémákat okozhat. Az elhízásnak több jele is van, ezek közül egyik az, ha nem tapinthatók ki ebed bordái. Érdemes ezekre odafigyelni, mert megdöbbentően sok kutya túlsúlyos hazánkban.

Kedvenced egészségét szemmel tartani csak egy szelete a felelős kutyatartásnak, amiről az UniLife-on még többet olvashatsz.