Kortárstánc, mint terápia

Júniustól, újra elindultak Grecsó Zoltán kortárstánc kurzusai a Jurányi Házban. A négy napos, esti kurzusokat mindenki látogathatja előzetes tudásától függetlenül. És aki jót akar magának, az él is ezzel a lehetőséggel. De mi is az a kortárstánc?

Mi is az a kortárstánc?A legjobban úgy tudnám lehetne leírni, hogy mint a test szabadsága.

A Jurányi Ház nyári kurzusain, a táncművész külön órákat tart kezdőknek és haladóknak. Mindkét óratípust szívesen látogatják az emberek, annak a légkörnek köszönhetően, amit Grecsó Zoltán teremt az óráin.

Nyitottsága és a tanításhoz való hozzáállása még a legzárkózottabb embereket is képes feloldani és ezt a sokak számára ismeretlen szituációt otthonossá tenni. Óráin megmutatja az embereknek, hogy a tánc sokkal többről szól, mint azt gondolnánk.

Az órák segítenek, hogy az ember kilépjen saját komfortzónájából, feszegesse határait és énjének új részeit fedezze fel. Segít ellazulni és megtanít elengedni a mindennapi frusztrációkat.

A testet pedig olyan módon mozgatja át egy kortárstánc óra, mint semmi más. Minden mozdulatnál annyi izmodat használod egyszerre, hogy össze sem tudod számolni. Csak másnap érzed meg az órák igazi hatását és hálás vagy hogy visszamehetsz lemozogni az előző napi izomlázad.

Közvetlenül az órák után azonban, a várt fáradtság helyett csupán feltöltöttséget érez az ember.

A táncban minden egyes mozdulatnak célja van és arra nevel minket, hogy az életben is így cselekedjünk. Arra, hogy tudatosan létezzünk. Ismerjük fel saját életünk jellemző mintáit és ha találunk olyat, ami nem tetszik, egyszerűen váltsunk irányt! Legyünk rugalmasak és hajlékonyak, ne féljünk a változástól! Ezt erősíti tanítványaiban Grecsó Zoltán.