Hátrány vagy életre szóló élmény? Így változtatja meg az életedet a kolis lét

Egyetemre való bekerülés után manapság sokan bérelnek maguknak szobát, vagy lakást, mégis a kollégiumi lakhatás a legnépszerűbb megoldás mind közül. Ha szeptembertől te is a kolisok táborát erősíted majd, biztos lehetsz benne, hogy egy életre szóló élményben lesz majd részed.

Lehet, hogy te is tartasz attól, hogy teljesen új környezetben, idegen emberekkel egy szobában kell majd élned egyetemi éveid alatt, ez azonban több előnnyel jár, mint gondolnád. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Önállóság

A kollégiumok talán legegyértelműbb és leggyakoribb előnye, hogy önállóságra nevelnek. Miután elszakadsz az otthon és a saját szobád biztonságából, te is rá fogsz jönni, hogy a szüleid nem intézhetnek el mindent helyetted, és nem lesznek ott veled, hogy fogják a kezedet.

A koliban senki sem pakol el utánad, és ha van egy szobatársad, rá is tekintettel kell lenned. Itt kezdődik az önállóság!Fotó / 123RF

Ugyanez vonatkozik általánosságban az egyetemi életre. Teljesen magadra leszel utalva, neked kell észben tartanod a fontos dátumokat, az esetleges kitöltendő dokumentumokat és a befizetéseket. Bár ez elsőre ijesztőnek tűnhet, hidd el, hogy hatalmas előnyöd származik majd ebből a későbbiekben.

Együttélés, alkalmazkodás

Valószínűleg te is tisztában vagy azzal, hogy amikor kollégiumba kerülsz, kapsz egy, esetenként több szobatársat is. Ez szintén nagyon ijesztőnek tűnhet, amennyiben teljesen ismeretlenekkel kerülsz össze, kiszakadva a saját szobád biztonságából.

Azonban az együttélés és a másokhoz való alkalmazkodás is olyan készségek, amiknek nagy hasznát veszed majd a későbbiekben, például ha majd a pároddal költözöl egy fedél alá. A koliban rájössz, hogy nemcsak te vagy a világon, a többieknek is vannak igényei, amiket illik tiszteletben tartani. Emellett megtanulhatod a saját igényeidet és akaratodat is érvényesíteni, hogy mások is alkalmazkodjanak hozzád.

Főzőtudomány

Bármennyire is viccesnek tűnik az a sztereotípia, hogy a kolisok zacskós levesen élnek, ez egyáltalán nem igaz. Szerencsés esetben anyukád csomagolhat neked néhány napra elegendő kaját, amikor vissza utazol a koliba, de ez csak átmeneti megoldás. Alap szinten meg kell majd tanulnod főzni, ha nem akarsz éhen halni.

Meg kell tanulnod, milyen az élet a zacskóslevesen túl!Fotó / 123RF