Ha egy világjárványról keresel olvasmányt a nyárra

Márquez művei senkit nem hagynak szó nélkül a naturalista elemekkel átszőtt realista stílusa miatt. Ez teszi egyedivé és megosztóvá is az olvasók között. A következő nyári könyvajánló sorozatunkba a Szerelem a kolera idején című egyik legsikeresebb regényét választottuk.

"Mondj igent. (...) Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál." /Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején/

Ki volt Gabriel García Márquez?

Forrás: Getty Images

Gabriel García Márquez 1927-2014 között élt, kezdetben újságíróként, riporterként és tudósítóként dolgozott. Annak ellenére, hogy élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, kolumbiai szülőhazájából robbant a köztudatba. Leghíresebb regénye, a Száz év magány 1967-ben jelent meg, ami után 1982-ben megkapta az Irodalmi Nobel-díjat is. A Szerelem a kolera idején című regényét 1985-ben vetette papírra.

Miről szól a regény?

Forrás: MediaWorks

A mű alapja egy általános szerelmi háromszög. Az ifjú távirdász, Florentino Ariza, a romantikus alkotásokból jól ismert első látásra szerelem után belehabarodik Fermina Dazába. Az elkényeztetett úrilány rövidesen viszonozta az időközben levelező társává vált férfi érzelmeit. Szerelmüket az előkelő családból származó lány apja nem nézte jó szemmel. Egy kedvező házasság reményében feleségül adta Juvenal Urbino doktorhoz. A nyugodt és jómódú élet reményében. A nő hűséges maradt ugyan egy fél évszázadon keresztül férjéhez, de sosem felejtette el Florentinot sem. Sikerül választania Ferminának a két férfi közül?

Művészlélek vs. nagyvilági élet: milyenek a szereplők?A vágyakozó Florentino Ariza a művészlélek pontos képmása. Kicsapongó életét követhetjük nyomon, amelyet egy viszonzatlan szerelem nehezít meg. Emellett szemtanúi lehetünk Fermina Daza sorsának, aki házassága mind az ötven évében hűséges feleségként neveli gyermekeit, miközben teljesen megfeledkezett önmagáról. A harmadik főszereplő, Juvenal Urbino doktor a siker és tehetség jelképe. A nagyvilági életet megtestesítő karrierista orvos, eredményesen küzd a címben visszaköszönő kolerajárvány ellen. Mikor idős korában életét veszti, az időközben megöregedett Florentino Ariza újra udvarolni kezd régi szerelmének. Álma vajon megvalósul és fiatalkori szerelmük beteljesül?

Mitől zseniális ez az egyszerű történet?Latin-Amerika nagy mesélője az ország színes, eleven kultúrájában, szinte egészen pontos képet ad a század eleji dél-amerikai városról. Az egyszerű történetből valójában több szálon futó cselekmény bontakozik ki. Ötven éven át tartó szerelem, dráma, szertefoszlott álmok, egy kis misztikummal fűszerezve, tiszta hűség és alázat. Hitet ad a meseszerű szerelmi történetek boldog befejezésében miközben rávilágít az öregedéssel való szembenézésre. Jellemző a regényre, hogy a mondat első felével csodaországba repíti az embert, majd tovább olvasva egy pillanat alatt kiábrándít az idillből. A legmagasztosabb pillanatokat az alantosakkal és visszataszítóval együtt jeleníti meg, pont, ahogy az élethez is hozzátartozik. Lehet, hogy megosztó Márquez munkássága, de az biztos, hogy stílusteremtő műveivel, örök kincset teremtett minden korosztály számára és a dél-amerikai irodalmat híressé tette a világon.

Kettő az egyben:Az eheti könyvajánló mellé, most egy filmajánlót is hozzá csapunk. Gabriel García Márquez 1985-ben megjelent Szerelem a kolera idején című remekművét hoztuk el nektek, aminek 2007 óta film változata is van Mike Newell rendező jóvoltából. Természetesen a film nem adja vissza az olvasás közben lelki szemeink előtt megjelenő Fermina Daza alakját, vagy az izgalmat, amikor lélegzetvisszafojtva lapozunk a következő oldalra. Ezt leszámítva azonban mindenkinek ajánljuk a könyv után a film megnézését is.