Lélegzetelállító rózsaszín tavak

Nem ezek a legmélyebb, vagy legnagyobb tavak a világon, ennek ellenére mégis gyönyörűek, sőt, akár különlegesebbek is, mint a hagyományos vizeink. Egyedi színüknek köszönhetően egyre népszerűbb turistalátványossággá váltak ezek a földrajzi területek, természetesen nem véletlenül.

Leggyakrabban a rózsaszín színt a tóban lévő algák pigmentjeinek tulajdoníthatjuk, ám előfordulhat az is, hogy a különleges szín a magas sótartalom miatt jön létre, ilyen Szenegálban a Retba-tó is.

1. Hillier-tó, Ausztrália

Egyedül mikroorganizmusok képesek életben maradni a tóban magas sótartalma miatt, ugyanakkor az ember számára sem veszélyes. A víz különleges színe nem állandó, amint külön tároló egységbe öntik elveszti rózsaszín árnyalatát.

Hillier-tó, AusztráliaFotó / AFP

2. Retba-tó, Szenegál

Negyven százalékos sótartalmával a Retba-tó riválisa lehet a Holt-tengernek is. A turisták könnyedén lebeghetnek felszínén, ám túlzásba sem szabad vinni az úszást a bőr védelme nélkül. A benne élő halak alkalmazkodtak környezetükhöz, különböző módszerekkel képesek megszabadulni az extra sótól. Ezek a halak körülbelül négyszer kisebbek a normális közegben élőknél.

A tó ma már az UNESCO világörökség részét képezi.

Retba-tó, SzenegálFotó / AFP

3. Torrevieja sós tavai, Spanyolország

Nemcsak a magas sótartalom és a vörös algák miatt híres a Torrevieja térsége, hanem az ott élő flamingókról is. Akár kétezer példány is megjelenhet a térségben párzási időszakban, amelyek egy különleges, rózsaszín világba repítik a látogatókat.

Torrevieja sós tavai, SpanyolországFotó / AFP

4. Bumbunga-tó, Ausztrália

A Bumbunga-tó Adelaide-től körülbelül két órányira található, a tó vörös színe a magas sótartalmának köszönhető. A koncentrátum az év során folyamatosan változik, a legintenzívebb színeket a nyári időszakban lehet megfigyelni.

Bumbunga-tó, AusztráliaFotó / AFP

Ha különleges tengerparti jelenségekről is szeretnél olvasni, vagy érdekelnek a gyönyörű természeti jelenségek, vess egy pillantást a kéken világító planktonokra is a Ripost oldalán.