Ha egy barcelonai gyilkosságról keresel olvasmányt a nyárra

Ezen alkalommal a krimi szerelmeseinek kedvezünk nyári könyvajánlónkkal. Egyenesen Barcelonába repülünk, hogy olvasóként megfejtsünk néhány bűntényt.

Hallottál már Francisco González Ledesma íróról?A XX. század elején született Barcelonában, de Franco diktatúrája alatt nem jelenhettek meg művei így újságírásba kezdett. A diktátor bukása után azonban hamar ismertté váltak regényei, később pedig nemzetközi hírnévre is szert tett. 1983-ban jelent meg Barcelonai határozat című regénye, Ricardo Méndez felügyelő főszerepével, amivel világhíres bűnügyi sorozatot indított. A választott kötet főszereplője pedig szintén az ismert Ricardo Méndez felügyelő.

Forrás: Pinterest

Mit nyomoz Méndez felügyelő Barcelonában?A három különböző szálon futó cselekmény, a könyv nagyobb részében, egymástól teljesen független, így az olvasóban egész végig fenntartja az izgalmat és kíváncsiságot, hogy végül, hol érnek össze a szálak, ha egyáltalán összeérnek. Az első főszereplő Gabriel, aki a börtönből való szabadulása után rögtön egy bérgyilkossági megbízást kap. Amikor azonban közel kerül áldozatához váratlan meglepetés éri. Az egyébként ártatlan hős végül megteszi megbízója kérését? A második szál főhősnője Sandra, aki az oltár előtt lövi le újdonsült férjét. Miért tenne ilyet élete legboldogabb napján valaki, és ami még ennél is fontosabb kérdés, a vőlegénynél miért volt szintén fegyver? A harmadik rész pedig egy Down-szindrómás kislányról szól. Vajon, hogy telik Nadianak, egy ilyen betegségben szenvedő kislánynak a gyermekkora?

Az író az egyes fejezetek végét zseniálisan oldotta meg. A következő oldalon mindig várnánk a folytatást, de ahhoz előbb el kell olvasni a másik két cselekményszál újabb fordulatait. Méndez karaktere egyes, nem túl szimpatikus megnyilvánulásai miatt kettős, ami vegyes érzéseket kelt az olvasóban vele kapcsolatban. Szintén megosztó lehet nyelvezete, hiszen a mai szófordulatoktól és közönséges kifejezésektől hemzseg a könyv. Ellenben az egyes szereplők életeihez az ideológiai és politikai háttér nagyon jól illeszkedik, és teljes mértékben hozza azt az érzést, amit az olvasó egy mai krimitől vár.