Tudod milyen valutát használtak az euró előtt?

1998-ban az EU brüsszeli csúcstalálkozóján 11 tagországban vezették be az eurót. Milyen árfolyamon váltak meg a német márkától vagy a spanyol pezetától? Nézzük meg milyen pénznemmel fizettek az egyes országokban az euró előtt.

Az Európai Uniót létrehozó 1992-es Maastrichti Szerződés egyik alappillére a többlépéses gazdasági és monetáris unió létrehozása volt. Ennek végső eredménye az Európai Unió tagországaiban való euró bevezetése. Ennek konvergenciakritériumait a Gazdasági Monetáris Unió 11 tagországa tudta teljesíteni 1997-ben. A következő évben megrendezésre kerülő EU-s csúcson pedig már bevezésre is került az euró náluk. Görögországnak csak később sikerült teljesíteni a követelményeket, így 2002-től válhattak meg a drachmatól. Vannak olyan tagországok is, ahol a feltételek ugyan teljesülnének, de egy kívülmaradási záradéknak nevezett joggal eldönthetik, az euró bevezetésének kérdését. Ezért maradt meg dán és svéd korona is.

Forrás: AFP

Érdekesség: A kívülmaradási záradék miatt nem vezették be az angolok sem az eurót a font helyett, mikor még uniós tagország volt.

Na de mennyi az annyi? Az a bűvös árfolyamAz euró bevezetésekor a tagállamokban visszavonhatatlanul rögzítették az akkori fizetőeszközök euróátváltási árfolyamát. Nézzük melyik országban mivel fizettek 1998 előtt és milyen értéke is volt valójában.

 • Belgium: Az országban az euró bevezetése előtt frankot használtak hivatalos fizetőeszközként. Egy euróért pedig 40,3399 belgra frankot fizettek a bevezetésekor.
 • Németország: A német márkát számukra sokkal kedvezőbben sikerült rögzíteni. 1,95583 márka ért egy eurót.
 • Görögország: A görögök, ahogy már említettük egészen 2002-ig használták a drachmakot. Amikor sikerült teljesíteni minden követelményt 340,750 drachamot adtak egyetlen egy euróért.
 • Olaszország: Mediterrán rokonaik viszont még ennél is kedvezőtlenebbül jártak, hiszen 1936,27 lírájuk ért egyetlen eurót.
 • Spanyolország: A spanyolok szintén beléptek az euróövezetbe. Méghozzá 166,386 pezeta/eurós árfolyamon.
 • Franciaország: Spanyol szomszédjaikhoz képest jóval kedvezőbb, mindössze 6,55957 frankos áron tudták bevezetni az új fizetőeszközt.
 • Írország: Az íreknek valójában nem érte meg az egységes valuta, hiszen ír fontjuk még az újonnan bevezetésre kerülő eurótól is erős volt. Csupán 0,787564 fontot ért egyetlen egy euró.
 • Luxemburg: A luxemburgi frankot 40,3399 értékben rögzítették euróátváltási árfolyamon.
 • Hollandia: Tudtad, hogy Hollandiában milyen pénznemet használtak az euró bevezetésekor? Szintén forinttal fizettek és akkor 2,20371 holland forintba került egy euró.
 • Ausztria: 13,7603 osztrák schillingbe került egy euró.
 • Portugália: A portugál escudot 200,482-es árfolyamon rögzítve váltották.
 • Finnország: Az országban márkával fizettek ezelőtt, amit 5,94573-as euró árfolyamon rögzítve váltottak.
Forrás: AFP

A közös valuta kiküszöbölte a szabadkereskedelem árfolyam ingadozásait, megkönnyítette a mobilitást, árstabilitást és könnyebben összehasonlítható árakat biztosít, ami összességében nagyobb fokú gazdasági növekedéshez és stabilitáshoz vezet. A közös valuta bevezetéséhez viszont hosszú út vezet és sok-sok kritériumnak meg kell felelnie az adott országnak.

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos a SuliLife-fal!