Médiatörténelem: 10456 rész után ma befejeződött a Barátok közt

A mai estén befejeződött az 1998. október 26-a óta minden hétköznap futó napi szappanopera, amely médiatörténelmet írt a magyar kereskedelmi sorozatgyártásban.

VIGYÁZAT! SPOILERES TARTALOM!

A sorozat közel 23 éven keresztül futott az RTL Klub csatornáján, nézettségi adatai szerint volt, hogy a magyar lakosságnak egyidejűleg több mint 3 millió fője követte nyomon nem is egy részét.

Ez az időintervallum arra is elég volt, hogy neves hazai szociológusok foglalkozzanak a sorozattal, így számtalan tanulmány készült. Az biztos, hogy a 2020. november 30-ai bejelentéskor - mikor közölték, hogy jövő nyáron a sorozat végleg befejeződik - számtalan rajongó esett kétségbe, akik még a napi rutinjukat is a sorozathoz kötötték, hogy mégis hogyan lesz ezután?

Tanulmányok bizonyítják, hogy a sorozat vége azok számára a legfájóbb, akik nem igazán tudnak beilleszkedni a valós társadalomba - párkapcsolatot vagy igazi barátokat szerezni -, inkább minden egyes hétköznap elmerültek a Barátok közt világában, és a sorozatban szereplő karaktereket önmagukhoz rendkívül közel álló személyeknek érzik.

A sorozat az utolsó félévben szinte mindent bevetett: volt ikerháború (Áron és Gáspár között), földrengés, szerelmes videókat felvevő tartalmilag elkülöníthető részek, sőt négy rész még egy alternatív univerzumba is elrepített minket, hogy mi lett volna, ha Magdi anyus anno nem nyúl le azért a bizonyos papírgalacsinért.

Így közönségszavazást is tartottunk, hogy megtudjuk olvasóink körében kik a legnépszerűbb karakterek a sorozatban.

No, de térjünk is rá a legizgalmasabb kérdésekre!

A Berényi Kft. sorsa:Berényi Claudia az utolsó részekben lemondott ügyvezetői pozíciójáról, és átadta lányának, Julinak. Így Berényi Júlia vált a cég vezetőjévé. Szavazati jogát és tulajdonrészét ugyan megtartotta Claudia, tehát akiknek még jelenleg joga van szavazni, a cég dolgait illetően: Dr. Balogh Nóra, Berényi Balázs, Berényi Claudia, Berényi Júlia, Háros Kornél, Harmath Gergő, Harmath Szonja és Novák László.

A Rózsa Kávéház sorsa:A Rózsát végül Fekete Alíz Veintraub Giginek és Várhegyi Olivérnek adta el, akik a befejező részben ott is tartották meg esküvőjüket, Várhegyi Panni és Illés Máté jóvoltából. Kertész Vilmos hívta fel az utolsó előtti részekben a kislány figyelmét arra - aki kissé csalódott volt, hogy apukájának mindennapos munkahelyén lesz az esküvője -, hogy a Rózsa nem csupán egy kávéház, hanem a Mátyás király tér 1. meghatározó helye: ahol Illés Vanda megszülte Berényi Marcit, Novák Laci és Gizi esküvőt tartott, valamint Bartha Lili keresztelője is itt zajlott.

Melyik páros kapcsolata hogyan végződött?

  • Berényi Claudia és Király Egon: Az egykoron csakis a cégvezetői szerepre hajazó karakter végül magától "nyugdíjazta magát", és innentől kezdve csakis a hátralévő boldog évekre kíván fókuszálni párjával.
  • Fekete Alíz és Bartha Zsolt: A szerelmespár a legmeghatóbb befejezést nyújtotta: együtt menekülnek Márius emberei elől - Bartha Lilit is magukkal vive - külföldre.
  • Harmath Szonja és Selmeczi Vince: A záró epizódban kiderüllt, hogy Szonjának sikerült teherbe esnie, így lesz közös gyermekük Vincével. Emellett még Maja is rájuk bízta leendő megszületendő gyermekét, így két gyermeket fognak nevelni közösen.
  • Bokros Gizella és Novák László: A korábbi házaspár a bolygó különböző pontjain folytatja tovább életét: előbbi Londonban, utóbbi Las Vegasban.
  • Fekete Bözsi és Kertész Vilmos: Az idős házaspár vette át a kisboltot Novák Lászlótól.
  • Fekete Luca és Berényi Bandi: A lány az utolsó részben megígérte, hogy amíg a fiú befejezi londoni tanulmányait, addig kiköltözik hozzá a városba.
  • Dr. Balogh Nóra és Somogyi Levente: Utóbbi a nagymamája jegygyűrűjével kérte meg a kedvese kezét, így bizonyára nemsokára összeházasodnak.

Kik tértek/nem tértek vissza a végjátékra, akiket vártunk?

Bár sokak visszatérését ígérték a készítők, végül a Szőke Zoltán által alakított ikonikussá vált Berényi Miklóson kívül tulajdonképpen csak a Kertész család tagjai: Géza (Németh Kristóf), Mónika (Farkasházi Réka), Kinga (Som-Balogh Edina) és Ildikó (Janza Kata) tértek vissza. Ezek közül legutóbbinak örültünk leginkább, viszont az "igazi nagyágyúkat": Illés Vandát (Kardos Esztert), Berényi Ágit (Gubík Ágit) és Berényi Zsuzsát (Csomor Csillát) rendkívül hiányoltuk.

Mi történt végül Berényi Miklóssal?

A karakter a legutolsó jelenetben felébredt a kómából, megkérdezte lányát, mi történt azalatt, míg nem volt magánál, és egy fejbiccentéssel áldását adta Nóra és Levente kapcsolatára.