TOP5 negatívnak ítélt női vezető a filmvilágban, akiknek valójában lehet, hogy egészen egyszerűen csak igazuk volt…

Cikkünkben azon női vezetők között állítunk fel toplistát, akiket hazailag (és nemzetközileg egyaránt) negatív karakternek ítéltek, azonban ha mögé látunk valós szándékaiknak, kiderül, valójában nem is voltak echte gonoszok.

5. Miranda Priestly (Meryl Streep)

A Runway-magazin lelketlennek tűnő főszerkesztőjét alakító Meryl Steepet nem véletlenül jutalmazták 2007-ben Golden Globe-díjjal ezért az alakításáért. A film kedvéért fehér hajúra festett színésznő tökéletesen hozta a szerepet Az ördög Pradát visel című filmben. A film végéhez közeledve Mirandát ki akarják túrni a főszerkesztői pozícióból, ő azonban egy rafinált csellel megvédi magát, majd a film legmeghatározóbb jelenetében felfedi valódi énjét az alkalmazottját játszó Anne Hathaway karaktere előtt: "Az az igazság, hogy senki sem csinálja úgy, ahogy én. (...) Nem hittem volna, hogy kimondom, de Andrea, mintha magamat látnám magában. Ügyesen lövi be az embereket, átlát rajtuk, és ki is használja őket. (...) Az életünk csupa nehéz döntésből áll. (...) Ne legyen nevetséges Andrea, mindenki erre vágyik, mindenki minket irigyel.". Nos, az üzleti élet valóban ilyen, aki itt szeretne elhelyezkedni, főként ilyen jellegű személyiségekre számítson.

Forrás: Getty Images

Miranda Priestly karaktere azért nem számít negatívnak, mert ő csak a munkáját végezte, és helytállt egy világban, ahol a kora miatt le szerették volna cserélni egy fiatalabb nőre. Ő azonban bebizonyította, hogy még mindig ő a legjobb a szakmában, ezzel biztosítva saját gyermekei számára is a jólétet.

4. Mystique

Listánk egyetlen különleges szupererővel bíró karaktere számtalan feldolgozásban kapott már szerepet. Az alakváltás képességével bíró mutáns a 2000-es évek X-men trilógiájában még mellékszereplőként tűnt fel Magneto mellett - Rebecca Romijn alakításában -, majd a 2010-es évek filmjeiben már - Jennifer Lawrenceként - egy pozitív főszereplőként.

Mi azonban nem a filmbeli karakterivel foglalkozunk most, hanem a 2000-ben induló, négy évadot megélt rajzfilmsorozattal, amit hazánkban elsőként a Cartoon Network sugárzott.

Forrás: marvel.com

Ugyanis ebben a sorozatban vezető Mystique, ő gyűjti össze A testvériség harcosait az X-menek ellen. Miután úgy vélik meghalt, a Testvériség tulajdonképpen leépül, azonban a megerősödött Mystique később visszajön, például többek között azért, hogy bosszút álljon az őt bezáró Scott Summersen.

A karakter a harmadik évad végén bedől egy varázsló trükkjének, ennek következtében kővé változik, de a negyedik évad utolsó részében az Apokalipszis másik három harcosával együtt - Magneto, Ciklon és Xavier professzor - visszakerül a való életbe. Ezt követően azonban gyermekei - az általa szült Árnyék, és nevelt lánya: Vadóc - egyaránt elutasítják.

A karakter kellemesebb véget érdemelt volna a sorozat befejeztével, hiszen ő csak a saját univerzumában próbált mutáns társainak egyenjogúságot biztosítani, mégis főgonosznak kiáltották ki, akit még a sajátjai is kiközösítettek a történet végén.

3. Berényi Claudia (Ábrahám Edit)

A médiatörténelmet író sorozat tegnapelőtt este fejeződött be végleg. Az egyetlen magyar karakter, aki felkerült a toplistára, szintén egy üzletasszony, aki közel 23 éven keresztül küzdött azért, hogy a Berényi Kft. ügyvezetője lehessen.

Forrás: RTL Magyarország

A születési nevét illetően Kovács Klaudia - aki egy körülbelül tinédzserkori éveire kalkulálható botlása révén esett teherbe, majd lányát oda kellett adnia, hogy mások nevelhessék fel - a történetben végül egyetemi szerelmével, Király Egonnal, találkozott a Rózsa Kávéházban.

A két karakternek sikerült olyan szinten felmelegíteni a kapcsolatukat, hogy Claudia végül önként adta át a cég vezetését később megtalált lányának, Berényi Júliának.

Hogy miért tartják/tartották sokan a karaktert gonosznak? Egyfelől csípős, sértegető megjegyzései miatt (amiket Fekete Tünde eleinte még szorgosan jegyzetelt is), másrészt Berényi Miklóssal folytatott folyamatos háborúskodása miatt. Claudiának olyan zseniális egysoros monológjai voltak a 23 év során, mint például mikor számonkérték, hogyan lökhette bele az akkor éppen tolószékes Miklóst egy úszómedencébe, hogy "Mi a probléma? Miklóst löktem be, nem egy embert...".

A karakter számára azonban első mindig is a családja volt, például ő fizeti dédunokája - Berényi Marci - rendkívül drága gyógykezelését Amerikában, és a karakter a történet befejezésekor is a szívére hallgatott: önként nyugdíjba vonult, a Berényi Kft. ügyvezetői pozícióját végül átadta lányának, hogy ettől kezdve csak a boldog évekre fókuszálhasson egyetemista korában megismert szerelmével.

2. Regina George (Rachel McAdams)

"Regina George egy gonosz diktátor. Hogy bukik meg egy gonosz diktátor? Megfosztják az erejétől." - hangzik el Janis Ian szájából. Ekkor veszi kezdetét az igazi harc a méhkirálynőt megtestesítő Regina George, és az őt féltékenységből vagy bosszúvágyból megbuktatni kívánók között.

Forrás: Getty Images

Regina azonban rendkívül okos, amint rájön a "kavarásra", egészen egyszerűen tökéletes bosszút áll a plasztikok közé beépülést színlelő Lindsey Lohan által játszott Cady Heronon: bebizonyívta ezzel minden néző számára, hogy egy középiskolai hierachiát nem szabad megbolygatni holmi jöttment wannabe-kel.

Ebben - a mára klasszikussá vált filmben - kivételesen tényleg minden tinédzser lány pontosan azt kapja végül, amit megérdemel. A két főszereplő: Rachel McAdams és Lindsay Lohan később egy amerikai talk showban játszott el a gondolattal, hogy mi lenne, ha visszabújhatnának korábbi, rendkívül nagy sikert hozó középiskolai karaktereik bőrébe.

1. Cersei Lannister (Lena Headey)

A sorozat-történelem egyik leggonoszabbjának tartott női antagonistája. Első szárnypróbálgatásait és későbbi életének alakulását is feldolgoztuk már a filmsorozat 5. évadának végéig.

Forrás: Getty Images

A filmsorozatot illetően Cersei karaktere azonban pont ekkortól válik kiválóvá: bosszút áll sérelmeiért azokon, akik őt meghurcolták, és nemes egyszerűséggel egy vörösboros pohárral a kezében boldogan konstatálja, hogy az őt leginkább bántó karakterek egyszerre halnak meg mind, Baelor-szentélyének felrobbanttatása következtében.

Cersei ezt követően azonnal királynő lesz - a Hét Királyság első női uralkodója - és megkezdi bosszúhadjáratát: mindenkin megpróbál revansot venni, aki valaha ártott neki vagy a családjának (és szinte minden esetben sikerrel is jár).

Egy karakterrel kapcsolatban azonban még a megkoronázásáig sem vár, az őt börtönben kínzó Unella Septát lekötözteti, és miközben időközönként nyakon öntözgeti borral az idősebb hölgyet, színt vall neki: "Vallj! Vallj! Vallj! Vallj! Jól esett engem ütlegelni, éheztetni, megfélemlíteni, megalázni? Nem azért tetted, mert a vezeklésem érdekelt, hanem, mert jól esett. Én megértem, én is azt teszem, ami jól esik. Iszom, mert jól esik. (...) Hazudtam, mert jól esett tudni, hogy a fiunkra nem tehetitek rá az ocsmány, álszent kezeteket. Megöltem a Főverebet, és az összes kis verebét: az összes septont és septák, a hit mocskos katonáit, mert jól esett látni, ahogy elégnek.".

Forrás: Getty Images

Ezt a monológot követően valóban nehéz megmagyarázni, hogy valójában miért nem Cersei Lannister a Trónok Harca főgonosza, de ha tisztán látunk, rájövünk, Cersei nem különbözött a többi család vezetőjétől, és számos más karakterrel szemben - mint például Ramsay Bolton, Petyr Balish, Geoffrey Baratheon, az Éjkirály vagy Gregor Clegane - jóval empatikusabb volt, aki tulajdonképpen egy rendkívül családcentrikus karakterként még halála pillanatában is születendő gyermekét féltette elsősorban.

Mindettől függetlenül a rajongók többsége olyannyira várta Cersei pusztulását, hogy a sorozat végén még petíciót is indítottak, hogy forgassák újra a befejező részeket, mert "túlságosan egyszerűen" halt meg a karakter: pedig az utolsóelőtti részben ráomlott egy komplett többszáz éves vár. Ha egy karaktert ennyire megvetnek - bár volt Cerseinek egy kismértékű stabil rajongóbázisa -, az bizony tud valamit...