Húsimádótól a vegetáriánusig - Ezek voltak a híres magyar írók kedvenc ételei

Minden benne van róluk az iskolai tananyagban: hol születtek, hol éltek, milyen emberek voltak, kikbe voltak szerelmesek, de egy fontos dolgot méltatlanul kifelejtettek a leghíresebb íróinkról szóló fejezetekből. Méghozzá azt, hogy mik voltak kedvenc ételeik.

Ami hatalmas kár, mert nemcsak a szívügyei miatt, de ízlése alapján is sokat megtudunk arról, hogy valaki milyen ember volt. Ki tudja, lehet más szemmel fogod olvasni Ady verseit a következő információk birtokában.

Ady Endre

Ady nemcsak az italokhoz értett, hanem a finom fogásokhoz is.Fotó / Libratius.hu

Adynak nemcsak az italozáshoz és bóduláshoz volt kifinomult érzéke, a jó ételek elfogyasztásához is kitűnően értett. Főleg a magyar ízeket kedvelte, de igazi európai polgár volt és a francia konyhát is szívlelte. Nemcsak az éttermekben és fogadókban volt nagy a szája, szívesen főzte meg magának kedvenceit, amik a következők voltak: pörköltszaftos lencse, palacsinta és puliszka.

Krúdy Gyula

Krúdynak több kedvenc étele is volt!Fotó / Fortepan

A jó öreg Krúdy kora legnagyobb ínyencei közé tartozott, ami érződik művein is, olyan jóízűen írja le a bennük szereplő falatokat. Nem véletlen hát, hogy több kedvence is volt: a rácponty, a marha- és a körömpörkölt, illetve a Tafelspitz, ami egy főtt marhaszeletet takar. Igazi békebeli ételek, amik közül a pörköltet mindig egy tabáni kocsmában fogyasztotta, vörösborral kísérve.

Kosztolányi Dezső

Kosztolányinak érdekes fordulatot vett az étrendje.Fotó / Székely Aladár

Kora kevés vegetáriánusa közé tartozott, ugyanis felesége nem ehetett húst, így ő is mellőzte azt. Kedvenceik közé tartozott a tahdig, a perzsa sült rizs. Úgy tűnik az író igazi szénhidrát fanatikus volt, mert saját vallomása szerint a kedvenc étele mindig is egy falatka kenyér volt.

Később amúgy feladta a vegetáriánus létet és a papírforma szerint a borjúpörkölt lett az új kedvence. Bele se merünk gondolni, hogy a nyugatos fiúk mekkorákat pörköltözhettek egy ferde estén.

A 48-as ifjak

Jókai Mórnak hasonló kedvencei voltak, mint Petőfinek.Fotó / Fortepan

Természetesen nemcsak az 1900-as évek elején szerették a hasukat íróink, már a 1848-as szabadságharc hősei, Petőfi Sándor és Jókai Mór is a nemzeti ínyencek közé tartoztak. Ugyanis a fellelhető információk szerint nemcsak forradalmárok, hanem igazi magyaros leves fanatikusok is voltak.