Mi az a Twitch?! Rövid útmutató a felfedezéshez

Néhány érdekesség napjaink legnagyobb streaming oldaláról.

Mi az a Twitch!? Sokaknak valószínűleg nem kell bemutatni a világ egyik legnagyobb gaming oldalát, ahol milliónyi tartalom közül válogathattok. Bizonyára, azonban akadnak közöttetek olyanok is, akik egyáltalán nem, vagy még csak most ismerkednek a számítógépes játékok világával, így számukra hoztunk egy rövid bemutatót arról, mi is tartja lázban a világ geek társadalmát.

Miről van szó!?

A Twitch.tv egy olyan videójáték-közvetítéssel foglalkozó weboldal, amelyet 2011-ben hozták létre a Justin.tv aloldalként, de oly annyira népszerűvé váltak a játékos közvetítések, hogy egy idő után a tulajdonosi cégcsoport vezető platformja lett. A Twitch népszerűsége végül odáig szárnyalt, hogy az anya oldalt meg is szüntették a fejlesztők, majd végül 2014 őszén az Amazon fel is vásárolta. Ahogyan a bevezetőben is említettük a tartalmak skálája igen széles a legkülönfélébb indie játékoktól kezdve, a beszélgetős műsorokon át, a zenei és a művészeti streameken keresztül, lényegében bármi fellelhető. Csak a felhasználó képzelete és érdeklődési köre szab határt.

Hogyan működik?

A YouTube-hoz hasonlóan a Twitch-en is fel lehet iratkozni a csatornákra, de ami a valódi kvinteszenciáját adja a platformnak: az az azonnaliság és a valós interakció a tartalomgyártó és a néző között. Ugyanis bárkinek lehetősége van bekapcsolódni a chatfunkción keresztül, ezáltal hozzá tud szólni a műsor témájához vagy segítséget nyújthat a streamernek, ha az elakadna. Ez utóbbit, azonban erősen szabályozza a Twitch illemtana, úgyhogy érdemes tájékozódni a kérdésben! Továbbá lehetőség van támogatni a készítőket különböző előfizetésekkel és donatékkel, ezekkel elősegíthető egy-egy technikai felszerelés, játék beszerzése, amelyekkel még profibbá válhat a tartalom. Azt viszont le kell szögezni, hogy ez nem kötelező, ugyanis maga a kapott szolgáltatás nem változik csak egy-két emotikonnal gazdagodnak az előfizetők.

Mi a helyzet itthon?

Azt, hogy hazánkban is egyre szélesebb körben ismertté válik a platform, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a tavalyi évben a Top 5 csatorna átlag nézettsége több mint 1 millió óra volt. Ez részben köszönhető a pandémia okozta bezártságnak, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy felnőtt egy olyan generáció, amely együtt fejlődött a számítógépes játékokkal, így azok a mindennapjaik részévé váltak.

De, akkor kit nézzek?

A nemzetközi viszonylathoz hasonlóan a magyar nyelvű közvetítők is széles spektrumon mozognak a témák tekintetében. Hogy ne vesszetek el a kínálatban, hoztunk néhány olyan magyar csatornát, amelyet kezdőként is érdemes lehet követnetek.

WeAreTheVR

A VR-os srácok neve, Jani és Pisti, azok számára is ismerős lehet, akik csak a YouTube-on kalandoztak eddig. 2013-ban indították el első csatornájukat, majd ezt követően a streamerek világához is csatlakoztak. Mára Magyarország legnagyobb közösségévé nőtték ki magukat, miközben a tartalmaik típusa is kiszélesedett a coach game-ektől egészen a tripla á-s játékokig.

Fyrexxx

Valószínűleg ez a név nem sokat mond, azonban ha azt írjuk, hogy Nessaj, akkor így már többeknek ismerősen csenghet. A VR-hoz hasonlóan ő is a YouTube-ról helyezte át a székhelyét a Twitch-re. Nessájt is variety streamerként definiálhatjuk, azonban nála fellelhető egy-két különlegesebb tartalom is, mint például a különböző típusú menedzsment játékok.

FunWithGeeks

Az előzőekhez hasonlóan a FunWithGeeks is rendelkezik egy társ YouTube-csatornával, azonban tematikájában erősen eltér a kettő, hiszen az egyik társasjátékokkal foglalkozik, míg a másik számítógépesekkel. Azonban összeköti őket a tulajdonos személye, Dávid, aki egyszerre kártyázik, nevel állatokat egy farmon és beszélget a mentális egészség fontosságáról.

malnaspite

Ha igazi kikapcsolódásra vágysz, akkor jó helyen jársz, ugyanis Viki a világ legcukibb és legnyugodtabb játékait veszi elő. A tavaly indult csatornán egész világok épülnek fel a nézők szeme előtt, de az sem ritka, hogy órákig csak egyetlen szék megfelelő elhelyezése a feladat. Mindeközben a közösség megbeszéli a felnőtté válás, a munka és az élet nehézségeit, mindezt egy végtelenül családias közegben.

Ebben a rövid gyűjteményben csak egy kis szeletét tudtuk a platformnak megmutatni. Azonban a YouTube-hoz hasonlóan itt is bőven van mit felfedezni. Úgyhogy kalandozásra fel! Jó keresgélést és szórakozást kívánunk!