Mákszemnyi könyv és kilométeres cím - könyves Guinness rekordok, amelyektől le fog esni az állad

Akárki akármit mond, az olvasás igenis remek hobbi. Aki valaha is vette már a fáradtságot, hogy végig olvasson egy regényt, az tudja, hogy mennyi izgalmat tud tartogatni egy-egy történet. Az olvasással kapcsolatos különlegességek azonban nem érnek itt véget.

A könyves legek összegyűjtésével kapcsolatban - ahogy korábban egyéb témákat illetően is - a Guinness Rekordok Könyve volt segítségünkre. Ha még több érdekességről olvasnál itt, itt és itt megteheted.

A leghosszabb regény

Akár hiszed, akár nem, ezt a rekordot több, mint száz éve, 1912 óta nem tudta megdönteni senki. A világ leghosszabb könyvét egy francia alkotó, Marcel Proust írta, műve pedig 4215 oldalból, és szóközökkel együtt 9.609.000 karakterből áll. A könyv hét darab kötetre lett bontva, és magyar fordításban is fellelhető Az eltűnt idő nyomában címmel.

Marcel ProustFotó / AFP

A leghosszabb könyvcím

2019. március 20-án jelent meg egy indiai író, Vityala Yethindra könyve, ami később el is nyerte a leghosszabb könyvcímnek járó Guinness kitüntetést. A mű címe 26.021 karakterből, egészen pontosan 3777 szóból áll, és bár leírni nem fogjuk, a kíváncsiak elolvashatják a címet a Guinness Rekordok honlapján.

Vityala YethindraFotó / Twitter

A legnagyobb kiadott könyv

Bár fizikailag nem ez a világ legnagyobb könyve, a rekordot mégis A kis herceg egyik brazil példányának 2007-ben megjelent kiadása tartja. Ez a könyv tehát a Empresas Ediouro Publicações kiadó által lett megjelentetve, nyitott állapotban pedig 2,01 méter magas és 3,08 méter széles.

Fizikai méretét tekintve pedig (bár kiadásban nem jelent meg) Dubaiban található a világ legnagyobb könyve, melyet a Mshamed International Group készített, 5 méter magas, 8,06 méter széles és több, mint 1500 kilogrammot nyom.

A világ legkisebb könyve

A legnagyobbak után jöjjön most a világ legkisebb könyve, mely az orosz Vlagyimir Aniszkin nevéhez köthető. A művész 5 évnyi munka során alkotta meg a 0,07x0,09 milliméteres könyveket, melyeket egy félbevágott mákszemre helyezett. Ha szívesen olvasnál többet az alkotásról, az ORIGO cikkében megteheted.

Fotó / Pinterest